TV műsor

Folytatódik a Szegedi Szabadtéri Játékok Moliére-sorozata

Belföld, 2021.08.04

Folytatódik a Szegedi Szabadtéri Játékok Moliere-sorozata, A Scapin furfangjai című vígjátékot Herczeg T. Tamás rendezésében vasárnap és hétfőn láthatja a közönség az Újszegedi Szabadtéri Színpadon - tájékoztatta a fesztivál sajtóreferense szerdán az MTI-t.

Szegedi Szabadtéri Játékok Izsák Bernadett közölte, a darab címszerepét Sorbán Csaba alakítja, további főszerepekben pedig Koltai Róberttel és Cserna Antallal találkozhatnak a nézők.

Moliére alakjai sosem kopnak ki az idő szövetéből: az 1600-as évek végén íródott mű helyzetei, karakterei most is ugyanolyan aktuálisak, és mindenki számára ismerősen csengenek. Ironikus humorral mutatják be az emberi gyengeségeket, a tipikus konfliktusokat és persze a legszebb emberi érzelem, a szerelem is megjelenik a műben. A darab modernitását a fordítást készítő Parti Nagy Lajos sziporkázó nyelvi fordulatai is garantálják.

Herczeg T. Tamás úgy fogalmazott, a komédia színpadra állítása során nem inspirálták kimondottan a megszokott franciás helyzetkomikum vidámságot ígérő megoldásai. Parti Nagy Lajos költőisége támogatta törekvéseit: a rendezői narratíva igazságának keresése mellett még jobban foglalkozták a nézői asszociációt ösztönző formai megoldások. Ebben segítenek a nyelvi leleményekben gazdag szövegek, melyek sokszor nem is konkrét jelentést hordoznak, hanem érzeteket, hangulatokat idéznek meg a nézőben.

Parti Nagy Lajos szövegei a színpadi megvalósítás során felkínálják az elidegenítés lehetőségét, amely segíti nézői figyelem megtartását. Végső soron a színpadon szétáradó energiának, az ott elhangzó gondolatoknak a befogadóban kell kiteljesedniük. Hasonló ez az olvasás élményéhez, amikor a mű a belső képalkotás képessége által elevenedik meg az olvasóban - hangsúlyozta a rendező.

A csavaros eszű szolgát Sorbán Csaba alakítja, míg az uraskodó atyák szerepében Koltai Róbert és Cserna Antal látható. Az előző Moliére- darabok népszerű színészei is szerepelnek a produkcióban, így Balog József, Sebők Maya, Farkas Andrea, Farkas László Róbert és Kancsár József is színpadra lép. A műben a Szegedi Nemzeti Színház két olyan művésze - Menczel Andrea és Poroszlay Kristóf - is bemutatkozik, aki először játszik Szabadtéri-produkcióban. A fantáziadús, expresszív formavilágról ezúttal is Bianca Imelda Jeremiás gondoskodik, a koreográfiát Barta Viktória készítette, a színpadi zenét Tóth Péter írta.
(MTI)

Címkék

Szegedi Szabadtéri Játékok
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!