Folytatódott a vadasparki per: Az eltűnt forráskód nyomában

Belföld, 2021.05.27

Nyúlik, mint a rétestészta az a bírósági ügy, amely különösen nagy vagyoni hátrányt okozóköltségvetési csalás ügyében zajlik a Szegedi Törvényszéken.

Flamingó játszótér Aki meg akarja érteni a per tárgyát, nem árt, ha felvértezi magát speciális számítástechnikai ismeretekkel. Az ügy előzménye, hogy 265 millió forintból - közte 165 millió forintnyi uniós forrásból - épített játszóteret a Szegedi Vadasparkban V. Rezső szegedi vállalkozó cége. Ménesi Imre, helyi MSZP-s képviselő feljelentést tett az ügyészségnél és az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF), és sok más hasonló üggyel ellentétben, ebben az esetben a hazai nyomozás, majd a vádemelés sem maradt el.  

Az úgynevezett Flamingó-ügyet 2018 márciusában kezdték el tárgyalni a Szegedi Törvényszéken, és az azóta eltelt időben a vádlottak mellett meghallgatták szinte az összes fontos tanút. Az eredeti szerződésben a legnagyobb tételt a játszótér építésére fordították volna, hiszen erre a célra 185 millió forint állt rendelkezésre, a Flamingó névre keresztelt szoftverre pedig 52 milliót állítottak be. Ennek a későbbiekben azért lett komoly jelentősége, mert a nyomozás során a DARFÜ-nél lefoglalt szerződésben már 154-83 millió volt az arány a Flamingó javára. A dokumentumot ellenjegyző ügyvéd egy korábbi tárgyaláson azt vallotta, hogy fogalma sem volt róla, hogy van egy ilyen változat is, ő csak az eredetit ismeri.

Az elsőrendű vádlott, valamint H. Gábor, másodrendű vádlott – aki a Flamingó nevű szoftvert fejlesztette – azt állítják, hogy a termék piaci értéke jóval nagyobb, mint ahogy a két kirendelt informatikai szakértő állította. Ők egy olyan 2014-ben lefoglalt forráskód alapján állítják ezt, amely nem egyezik meg az eredeti forráskóddal, amely állítólag időközben eltűnt. Már hónapok óta tart a szakértők és a fejlesztést végző H. Gábor között a vita arról, hogy ez a 2014-es változat mennyire fejleszthető tovább.

A vád szerint nem is volt teljesen önálló fejlesztés a szoftver, de H. Gábor másodrendű vádlott, a szoftverfejlesztést végző cég ügyvezetője a per folyamán végig azt állította, hogy egy eredeti fejlesztésről van, szó, amelynek forráskódja alkalmas arra, hogy olyan változtatásokat hajtsanak végre, melyek segítségével más területeken is alkalmazható a vadasparki sétára írott program. Ez nagyban meghatározza a szoftver értékét, ezért is folyt komoly vita a bíróság által felkért informatikai szakértők és a másodrendű vádlott között. A vita könnyen eldönthető lett volna, ha az eredeti forráskód rendelkezésre állna, így a vizsgálatokat későbbi mutációkon kellett lefolytatni.

A forráskód körüli vita folytatódott az idén január 21-én lefolytatott tárgyaláson, amikor H. Gábor azzal állt elő, hogy sikerült visszafejtenie a rendelkezésre álló, bűnjelként lefoglalt, CD-n tárolt adatokból az eredeti forráskódot, és ez alapján megállapítható, hogy ez a program sokkal többet tud, mint amennyit a felkért két informatikai szakértő megállapított.  

A bíró kérdésére, hogy ezzel a ténnyel miért csak most állt elő, H. Gábor annyit mondott, hogy utánaolvasott kicsit a dolgoknak, és néhány nap alatt eljutott ahhoz a forráskódhoz, amelyet a szakértők nem tudtak visszafejteni. Ekkor Gaudi Tibor bíró bejelentette, hogy 200 ezer forint bírságot szab ki a másodrendű vádlottra, mert joggal feltételezhető, hogy a bírósági eljárás megnyújtása érdekében állt elő azzal az állítással, amit már hónapokkal korábban is jelezhetett volna. A visszaállítás alapját képező CD lemez ugyanis H. Gábor rendelkezésére állt már jóval korábban is, de a forráskód visszafejtésének tényével csak akkor állt elő, amikor a bizonyítási eljárást már lezártnak tekintette a bíróság.

A május 27-i tárgyaláson aztán H. Gábor ismét további fejlesztésekről számolt be, és azt állította, hogy egy speciális program segítségével lényegében visszafejtette a forráskódot. Állítása szerint ezt tovább is tudta fejleszteni a kívánt irányokba, vagyis több nyelven kommunikált a program, újabb állatokkal bővítette az adattárat, és frissítette a GPS koordinátákat is.

A szakértők szerint ez lényegében hekkelés, és ez alapján nem állítható, hogy a 2014-es változat kereskedelmi értéke több lenne, mint az általuk korábban becsült 13 millió forint. A vádlottak védőügyvédei azonban új indítványokkal álltak elő, melyek lényege az, hogy H. Gábor személyesen mutassa meg az informatikai szakértőknek (akik online voltak jelen a tárgyaláson), hogy miként tudja a visszafejtett változatot fejleszteni. Azt is szeretnék, ha ezt a szoftvert kipróbálnák a helyszínen, vagyis a Szegedi Vadaspark területén is futtatnák.

Az ügyben eljáró bíró tanács az indítványokat néhány napon elbírálja, amelynek eredményéről írásban értesíti az érintetteket. Az új tárgyalási napot ezután tűzik ki.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!