Fővárosi Közgyűlés - DK: a katasztrófavédelem kezdje meg a szúnyoggyérítést Budapesten is!

Belföld, 2024.04.24

A katasztrófavédelem kezdje meg a szúnyoggyérítést Budapesten is! - szólított fel Szaniszló Sándor, a DK fővárosi frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatón.

A XVIII. kerület polgármestere emlékeztetett: a klímavészhelyzet miatt "előrejött" a szúnyogszezon Magyarországon is, a fővárosban ez a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság feladata. Ezt a munkát azonban az utóbbi években - mint mondta - "vagy hiányosan végzik, vagy el sem végzik".

Hozzátette: a DK fővárosi frakciója ezért szerdán felhívással fordul az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz, hogy kezdjék el a szúnyoggyérítést Budapesten. Jelezte: május 1-jén tömegrendezvények, családi napok lesznek a fővárosban, és "a budapestiek is megérdemlik, amit a turisztikailag kiemelt helyek", vagyis, hogy szúnyogmentes legyen a nagyrendezvények helyszíne. Felidézte, hogy tavaly két kerületből sem lehetett önkéntes véradásra jelentkezni, mert tigrisszúnyogokat észleltek.

Szaniszló Sándor jelezte: a kutyák szívférgessége is olyan szempont, ami miatt mielőbb el kell rendelni a szúnyoggyérítést. Szavai szerint akár már minden ötödik háziállat veszélyben lehet, ez Budapesten 40-50 ezer állatot érint.

Bősz Anett, a DK által delegált, humán területért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: a szociáldemokraták és zöldek szövetsége az energiaválság és a koronavírus-járvány idején is megmutatta, miként kell szolgálni a polgárok érdekeit. Mint mondta, a szerdai közgyűlésen, illetve az azt megelőző bizottsági üléseken több olyan ügy is napirenden volt, illetve lesz, amelyre büszkék lehetnek, és felfedezhető benne az, ahogyan a szociáldemokraták és zöldek "felfogják a haza szolgálatát", és amelynek megvalósítására vállalkoznának Dobrev Klára, a DK árnyékminiszterelnökének kormányán keresztül.

Példaként említette a hátrányos helyzetű diákok számára létrehozott Trambulin ösztöndíjat, amely - szavai szerint - fékezni tudja a folyamatot, hogy a társadalmi hátrány tanulási hátránnyá váljon, ehhez mentorprogramot is létrehoztak.

Elmondta: a közgyűlésen döntenek a közösségi költségvetésből megvalósítandó, közös gyerek-nyugdíjas napköziről. A főpolgármester-helyettes jelezte: a programot meghosszabbítják, mert arra igény van, nemcsak a fővárosi fenntartású intézményekben, hanem a kerületi fenntartásúakban is.

Bősz Anett elmondta: a kulturális intézmények beszámolói is azt mutatják, hogy a kormány által teremtett, rendkívül szorult költségvetési helyzetben "igenis tudtak előre menni" és a főváros színes szociális és kulturális palettát tud működtetni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!