Füredi megbetegedések - ÁNTSZ: a szennyeződés lokális volt, a Balaton vízminősége kiváló

Belföld, 2014.07.10

A Balaton vízminősége jelenleg kiváló, a júniusi, balatonfüredi úszóversenyt követő megbetegedéseket lokális szennyeződés okozta - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Az ÁNTSZ közleményében kiemelte: az úszóversenyt követő megbetegedésekkel kapcsolatban lezárultak a vízvizsgálatok. Az Országos Környezetegészségügyi Intézetben elvégzett elemzések igazolták a humán calici vírus jelenlétét, de azt is megállapították, hogy a szennyeződés szűk területet érintett. Hozzátették: a fertőző forrás felderítésére még tartanak a járványügyi vizsgálatok.

A strandok üzemeltetőinek kötelessége, hogy rendszeresen önellenőrző vizsgálatokat végezzenek, a víz minőségét és a strandok higiénés állapotát az egészségügyi hatóság is folyamatosan figyelemmel kíséri, ellenőrzi - írták.

A nem kijelölt fürdőhelyeken fürdőzést a Balaton térségében sem javasolja az ÁNTSZ, mivel - mint írták - ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik.

A június 21-i, a magyar úszás napja keretében rendezett balatonfüredi nyíltvízi úszó Európa Kupa-verseny, illetve a csaknem 3500 amatőr és profi sportoló részvételével megtartott Samsung Olimpiai Úszófesztivál után többen megbetegedtek. Az olimpiai bajnok Risztov Éva mellett a verseny férfi győztesét, Gyurta Gergelyt is kórházba kellett vinni.

A Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetének hidrobotanikai osztályvezetője, Présing Mátyás június 24-én a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: a népegészségügyi szolgálat a rendezvény előtt két nappal vett minta alapján versenyre alkalmasnak ítélte a vizet, ám ez alatt a két nap alatt is bármi történhetett. Nagy partszakaszról van ugyanis szó, ahol tömegek fordulnak meg és intenzív a fürdőélet - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!