Gulyás: a demokratikus rendszerváltoztatás nemzeti teljesítmény volt

Belföld, 2021.06.21

Fontos, hogy a magyar nyilvánosság legszélesebb körében sikerüljön tudatosítani: Magyarország számára az 1989-1990-es demokratikus rendszerváltoztatás egy nemzeti teljesítmény volt, ami ahhoz járult hozzá, hogy ma is szabadságban és demokráciában élhetünk - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kónya Imre egykori belügyminiszter, MDF-es politikus Megadatott című kötetének hétfői budapesti bemutatóján.

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület kiadásában megjelent kötetről a miniszter azt mondta: Kónya Imre a politizáló közösségnek azt a feladatát teljesíti, hogy a tapasztalatait közkinccsé teszi. Utalt rá, hogy politikai témakörben kevés könyvet vettek meg olyan nagy számban, mint a szerző előző, ...és az ünnep mindig elmarad? című kötetét. Hozzátette: a mostani könyv megjelenése szimbolikus időpontban történik, mivel pár napja volt a 30. évfordulója, hogy az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot.

Értékelése szerint a rendszerváltoztatás időszakában sokan sokféleképpen ítélték meg a történteket, de ma már megvan a történelmi távlat, már mértékadó módon meg lehet ítélni mindazt, ami 1989-90-91-ben és az első szabadon választott kormány időszakában történt. Nem mondjuk ki elégszer és világosan, hogy az elmúlt másfél évszázad történelmi fordulópontjai közül ez az egyetlen olyan, amely egyértelműen pozitív volt Magyarország számára, amely "rabságból a szabadságba, népköztársaságból a köztársaságba, diktatúrából a demokráciába vezetett" - fogalmazott, hozzátéve: nincs felettünk olyan külső hatalom, amelynek az utasításait teljesíteni kellene.

Kónya Imrét az időszak hírmondójának nevezte, hozzáfűzve: akkoriban az MDF vezetői közül a fiatalabb generációhoz tartozott.

Európa-szerte is egyedülálló, hogy akik egyébként a rendszerváltoztatás aktív alakítói voltak, azok ma is a magyar államéletben meghatározó szerepet vállalnak - fogalmazott Gulyás Gergely, utalva arra, hogy mindhárom közjogi méltóság ebbe a körbe sorolható, és a jelenlegi Országgyűlésben is sok olyan fideszes politikus van, aki már a kerekasztal időszakában is aktív volt. "Ez a sajátosság senkit sem tart vissza azoktól a méltánytalan vádaktól, amik az elnyomásra, demokráciahiányra, a különvélemények iránti tolerancia hiányára vonatkoznak" - fogalmazott.

Gellén Márton, az egyesület főtitkára a könyvbemutatón elmondta: szervezetük fő célkitűzése, hogy a polgári erőket, értelmiséget fogja össze, szervezze, és ennek a munkának az egyik állomása a kötet, amely közös múltunk egy darabja.

Kónya Imre megköszönte az egyesületnek az interjúkötetet, hozzátéve: többórányi vele készült beszélgetésekből készült, csak a kérdések nélkül egybe szerkesztették. Külön köszönetet mondott, hogy egy olyan MDF-es a sorozat első alanya, aki "nem olyan, hogy utána a Fideszben folytatta a pályafutását, mint például Jeszenszky Géza, és nem olyan, akinek ráadásul a politikai pályafutása a Fideszben csúcsosodott ki, mint például Pálinkás József". Én MDF-esként kezdtem és később sem pártoltam át a Fideszhez - fogalmazott, hozzátéve: időnként meg is engedi magának, hogy a Fideszt is bírálja. "Azt mondom, amit gondoltam", és nem cenzúráztak benne - jelentette ki.

Kónya Imre azt mondta: a rendszerváltás első szakasza "daliás időszak" volt, "amikor még képesek voltak politikusok túltenni magukat ezeken a zsigeri ellentéteken, az örökölt népi-urbánus ellentéten, és össze tudtak fogni az ország érdekében". Hozzátette: a rendszerváltozás nemcsak azért kiemelkedő időszaka a magyar történelemnek, mert egy vér nélküli győztes forradalom zajlott, hanem azért is, mert a cselekvő emberek túl tudták magukat tenni egyéb érdekeken.

Vízkelety Mariann, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke a könyvbemutatón bejelentette: a kötet egy sorozat első eleme, amely a Példa-Kép címet viseli. Az egyesület a jövőben Kodolányi Gyulával, az MDF egyik alapítójával, Hankiss Ágnessel, a Fidesz európai parlamenti képviselőjével, valamint Surján László egykori népjóléti miniszterrel, a Kereszténydemokrata Néppárt egykori elnökével tervez hasonló interjúkötetet megjelentetni.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!