Gulyás: a háborús helyzetben a kormány indokoltnak látja az árstopok fenntartását (3. rész)

Belföld, 2022.06.17

Gulyás Gergely cáfolta azt a sajtóhírt is, hogy a belügyminiszter a maga területein elvonásokat helyezett kilátásba a tárcájának tartott feladatszabó előadásán.

Arról a kormánypárti javaslatról szólva, amely szerint a következő európai parlamenti és önkormányzati választásokat egyszerre tartanák, azt mondta: mindenkinek egyszerűbb egy kampány, mint kettő, és az is mindenkinek jobb, ha magasabb a választási részvétel. És mivel az esemény két év múlva esedékes, arra minden érintett fel tud készülni.

Arra a kezdeményezésre, hogy Horn Gyula egykori miniszterelnökről közterületet nevezzenek el Budapesten, azt felelte: egy demokratikusan választott miniszterelnökről akár el is lehetne nevezni egy sétányt, de Horn Gyula 1990 előtti szerepvállalása mindennel ellentétes, amit egy demokratikus, szabad és független országról gondolunk.

Beszámolt arról, hogy a miniszterelnöki bér növelésének az indoka, hogy a kormányfő díjazása ne legyen kevesebb, mint a minisztereké.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is közölte, hogy még pénteken megszülethet a kormányrendelet arról, hogy az érintett, mintegy százezer kis- és közepes vállalkozásra milyen feltételek mellett vonatkozhat a rezsicsökkentés. Elmondta: ez a kisebb vállalkozásokat érinti majd, fogyasztási korláttal.

Gulyás Gergely jelezte: tárgyalnak az önkormányzatokkal a rezsicsökkentésből kikerülésük miatti kompenzációról, noha a baloldali politikusok korábban a rezsicsökkentés értelmetlenségéről beszéltek. Közlése szerint mérettől, bevételektől is függően lesz olyan önkormányzat, "ahol valamilyen részbeni hozzájárulást adunk a megnövekedett árakhoz".

A majomhimlőre vonatkozó kérdésre a miniszter azt közölte, Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) minden járvánnyal kapcsolatban fel kell mérnie a kockázatokat, amelyek jelen esetben mérsékeltek. Közlése szerint a majomhimlő ellen védő vakcina beszerzésével kapcsolatban uniós szerv még nem kereste meg a kormányt, ezért nem született erről döntés, de az NNK tesz javaslatot az ilyen ügyekben.

Gulyás Gergely úgy nyilatkozott, beigazolódott, hogy az egészségügyben a felmondások nem drámaiak, és nem veszélyeztetik a működést.

A kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) átalakítása kapcsán Gulyás Gergely elmondta: erről döntés egyelőre nincs, a cél az, hogy a bevezetéskor kitűzött céloknak feleljen meg ez az adó: a "hagyományos kisegzisztenciák" alkalmazhassák ezt a kedvezményes adónemet.

A miniszter fontosnak nevezte az egyesült államokbeli republikánusok véleményének megismerését a globális minimumadóról, mert ha többségbe kerülnek a döntéshozatalban, fennáll annak a veszélye, hogy Európa úgy hozza meg az erről szóló döntést, hogy az egyezmény "Amerika számára halott". Ez Európát veszélyeztetné - mondta.

Közölte, Magyarország részt vesz a NATO-val közös hadgyakorlatokban, a katonai szövetség egységeinek magyarországi állomásoztatásáról azonban nem született döntés.

Az euró árfolyamáról szólva azt mondta: a háború kitörése előttig 2010 óta évente átlagosan kevesebb, mint 1 százalékkal gyengült a forint az euróhoz képest, a jelenlegi gyengülés pedig a háború eredménye. Az árfolyamgyengülés a régió valutáival szinte megegyezően zajlik - tette hozzá.

A miniszter kérdést kapott arról a kormánypárti kezdeményezésről is, amely forrásokat vonna el a parlamenti frakcióktól. Gulyás Gergely azt mondta: a javaslatot a kormány nem tárgyalja, arról képviselőként szavaznak. Az előterjesztés azt szolgálja, hogy ne kerüljön plusz 4 milliárd forintba, hogy az új parlamentnek hét ellenzéki és összesen kilenc frakciója van. Szerinte a frakciótámogatás így is nagyvonalú lesz, hiszen több jut egy ellenzéki képviselő után, mint egy kormánypárti után.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta: nem tudható, hogy mikor nyílik meg a Sorsok Háza, hiszen továbbra sincs egyetértés annak tartalmáról, működéséről a zsidó szervezetek között.

A kormányzat által támogatott fejlesztések átütemezéséről szólva Gulyás Gergely elmondta, még nincsen kész az érintett projektek listája, azt Lázár János jelenti majd be, "ahogy eljutott oda, hogy a több ezer beruházást, ami Magyarországon folyamatban van, összegezni tudja". Torzók nem fognak maradni sehol - erősítette meg a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy a Budapest-Belgrád vasúti fejlesztés már zajlik, így azt nem állítja le a kormány. A beruházás várhatóan 2025-re befejeződik.

Közölte, napirenden tartják a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér visszavásárlását, de "a jelenlegi háborús helyzetben sokkal nehezebb az ehhez szükséges források biztosítása".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!