Gulyás: a kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi (3. rész)

Belföld, 2022.05.26

    Az olajembargóra vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely úgy nyilatkozott, "alapvetően fenntartásokkal viseltetünk a szankciós politika iránt", mondván, azon Oroszország és az Egyesült Államok nyert, Európa viszont vesztett. Hozzátette, a kormány fontosnak tartja Európa egységét, akárcsak "a szolidaritás megfelelő megnyilvánulásait", ha van is abban vita, mi értendő ez utóbbi alatt.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) átalakítása kapcsán Gulyás Gergely hangsúlyozta, szándékról van szó, ez pedig az, hogy a bevezetésekor ismertetett cél érvényesüljön. Példaként hozta fel: megesett, hogy egy nagy cég vezetője a jövedelme egy részét ebben a formában kapta meg. Jelezte azt is: az eredeti célhoz visszatérítés mellett szó van arról is, hogy havi egy helyet másfél milliós határig lehessen ezt az adónemet igénybe venni.

A magyar-lengyel kapcsolatokról szólva a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kabinet is rendkívül sikeresnek gondolja Novák Katalin köztársasági elnök varsói látogatását, hozzátéve, folyamatos a két kormány közötti konzultáció.

A két ország közötti stratégiai partnerség változatlanul fennáll - fogalmazott Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely elmondta, Magyarországon egyetlen majomhimlő-gyanús esetet sem jelentettek, de a vírus felismeréséhez szükséges speciális laboratóriumi kapacitás rendelkezésre áll. Felidézte: a betegség tünetei általában gyengék, és a legtöbb ember heteken belül felépül a belőle.

Amikor az inflációról kérdezték, Nagy Márton hangsúlyozta: a pénzromlás 80 százaléka globális eredetű, oka az energia vagy a mezőgazdasági termékek árának emelkedése miatt "robognak" egyes árak.

Hozzátette, Magyarországon 9,5 százalékos az infláció, míg Európa jó részében "bőven két számjegyű" az adat. Megjegyezte, az árstopok 5-6 százalékkal csökkentik a mutatót. Kitért arra is: az MNB nyárra várja a tetőzést, szeptembertől a csökkenést, idénre 9-10, jövőre 5 százalék körüli értékkel.

Egy kérdésre Gulyás Gergely arról beszélt, Karácsony Gergely főpolgármesterségének kezdete óta Budapesten "az autósüldözés mindennapi gyakorlat lett", de "semmilyen koncepció nincs mögötte, ott is biciklisávok vannak, ahol nincsenek is biciklisták", miközben a lezárások miatt az autósok a dugók miatt "mérhetetlen környezetszennyezést" okoznak. A rakpartok nélkül Budapest közlekedése teljes egészében meg fog bénulni - fogalmazott Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely megjegyezte: eddig benzinár-stop sem létezett, "a helyzet újszerű, és ezt nyilván az Európai Unió is értékeli", ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a külföldiek kedvezményes árú magyarországi tankolása visszaélésszerű joggyakorlás volt.

Arra a felvetésre, hogy a pedagógusok folytatnák a sztrájktárgyalásokat a kormánnyal, a miniszter azt felelte: örül, hogy miután a szakszervezetek a baloldal mellett vettek részt a választási kampányban, most a választás eredményével megbarátkozva tárgyalni tudnak a kabinettel. Megfogalmazta ugyanakkor azt is, hogy a tanárok jogos igényt vetettek fel.

Gulyás Gergely azt mondta az egészségügyi dolgozók bérigényére: türelmet kérnek az ágazattól, ami a jelen helyzetben szerinte indokolt. Hozzátette: néhány hónap múlva lesz olyan helyzetben a kormány, hogy ígéretet tehet ezen szektorok alkalmazottainak.

A jégkorong-világbajnokság megrendezésre a jelen helyzetben hátrébb sorolódik - indokolta Gulyás Gergely, miért nem adott a rendezvényre garanciát a kormány.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!