Gulyás: a népszavazás megerősítheti Magyarország pozícióit (3. rész)

Belföld, 2021.07.22

A járvány elleni küzdelemről szólva a Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: a helyzetet most is komolyan kell venni, egyes országokban robbanásszerű a delta variáns terjedése, és nincs ok feltételezni, hogy Magyarországon ez máshogyan lesz.

A magas oltottsági arány miatt ez "lehet később, lehet lassabb, a csúcsa a járvány negyedik hullámának lehet valamivel alacsonyabban, de ettől még nem fogjuk tudni elkerülni" - mondta Gulyás Gergely.

A harmadik oltásról szólva közölte, a többségi szakmai vélemény szerint - ami ellentétes a gyártók érdekeivel - a harmadik oltásnak különbözőnek kell lennie az előző kettőtől.

Kitért arra: van egy javaslata a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételéről, a kormánynak foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel, de egyelőre a téma nem volt napirenden. Elsősorban a vendéglátásban, a szolgáltató szektorban lehet különösen indokolt a kötelező oltás, de általánosságban is érdemes megvizsgálni a felvetést - értékelt.

Megjegyezte: az oltóorvos dönti el, milyen vakcinát kaphat valaki harmadik oltásként.

Arra, hogy elfogadja-e Orbán Viktor miniszterelnök Karácsony Gergely főpolgármester arról szóló ajánlatát, hogy az oltási kampány népszerűsítéséért közös plakáton szerepelne a miniszterelnökkel, Gulyás Gergely úgy reagált: a kormány olyan megoldásokban gondolkozik, amelyek növelik az oltási hajlandóságot.

A mezőgazdaság lesz a következő hét év legnagyobb nyertese - jelentette ki egy másik kérdésre válaszolva a miniszter, aki megemlítette, a rendszerváltozás óta nem látott támogatásbővülés előtt áll az ágazat.

Az alapvető élelmiszerek árának emelkedéséről szólva elmondta: az uniós versenyjog nem enged beavatkozást a piaci folyamatokba, de középtávon mérséklődni fog az alapvető élelmiszerek ára.

Érkezett kérdés arról is, hogy Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti (EP-) képviselőjének édesapja uniós pályázati pénzeket nyert. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta: azzal semmi gond nincs, ha egy európai parlamenti képviselő családtagja uniós pályázaton több milliárd forintot nyer, de "hitelességdeficitet" érez, mert a képviselő azzal vádolja a kormányt, hogy az ellenzékiek nem nyerhetnek pénzeket.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!