Gulyás Gergely: a gyermekvédelmet, a közös uniós hitelfelvételt és a honvédséget is érinti az alaptörvény módosítása

Belföld, 2024.04.25

Megerősíti a gyermekvédelmi szabályokat, kétharmados döntéshez köti a közös uniós hitelfelvételben való magyar részvételt, és a honvédség katonai műveleteit szabályozza az alaptörvény módosítása - ismertette a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Gulyás Gergely elmondta: az Országgyűlés előtt lévő módosító javaslat, amelyet a miniszterelnök nyújtott be, kizárja a lehetőségét, hogy köztársasági elnöki kegyelmet kapjon az, aki kiskorú sérelmére követett el szexuális bűncselekményt vagy közreműködött ilyen bűncselekmény elkövetésében.

A javaslat ugyanakkor eltörli a köztársasági elnöki döntéssel szembeni ellenjegyzést - mondta.

A Fidesz-frakció javaslata ezt kiegészíti azzal, hogy nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, nincs feltételes szabadlábra helyezés, nincs reintegrációs őrizet, és az elkövetők soha nem kaphatnak tiszta erkölcsi bizonyítványt - közölte.

Gulyás Gergely elmondta: az alaptörvény-módosításról szóló javaslat továbbá kétharmados parlamenti döntéshez köti az uniós közös hitel felévtelét.

A módosítás a honvédségi csapatmozgásokat is érinti. A magyar honvédség katonai műveleteiről, állomásozásáról, határátlépéssel járó csapatmozgásáról, külföldi fegyveres erők Magyarország területét érintő katonai műveleteiről tartalmaz részletes szabályozást.

Gulyás Gergely bejelentette azt is: május 8. és 10. között Budapest vendége lesz Hszi Csin-ping kínai elnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!