Gulyás Gergely: a kormány a nagyrabecsülését fejezi ki a nyugdíjemeléssel (4. rész)

Belföld, 2023.09.28

    A cél az, hogy alacsony kamat mellett lehessen jelentős támogatáshoz, hitelhez jutni, és az elv is az, hogy a gyermekek megszületésével a hitel egy része támogatássá válik - mondta, fontosnak nevezve, hogy "ne legyen olyan pillanat", amikor a városban élők nem tudják ezt a családtámogatást igénybe venni.

A miniszter közölte: azt reméli, hogy november közepéig mindenki számára megismerhetővé válik a családtámogatási szabályozások változásának részletes szövege.

Gulyás Gergely elmondta: szociális tűzifaprogram idén is lesz, hatósági áras azonban nem.

Kérdésre válaszolva megemlítette: jogszabályok rögzítik, mennyi közterhet - például szolidaritási adót - kell fizetnie a fővárosnak a központi költségvetésbe. Hangsúlyozta: Budapest vezetése arra hivatkozik, működési nehézséget jelent, hogy az adófizetési kötelezettségnek eleget kell tennie, miközben például az iparűzési adóból származó bevétel növekménye nagyobb, mint amennyivel több szolidaritási adót kell lerónia.

Budapest az ország legnagyobb és leggazdagabb városa, így a fővárosiak fizetik a legtöbb szolidaritási adót is - hangsúlyozta Gulyás Gergely. Jelezte: a Budapest által e tárgyban indított perben kimondott ideiglenes jogvédelem ellen az államkincstár "nyilván fellebbezéssel fog élni".

A miniszter szerint "többszörös jogsértést követett el" Pikó András, Józsefváros polgármestere, mivel valótlant állított és valós tényt hamis színben tüntetett fel az elődje hivatali ideje alatt kötött szerződésekről nyilatkozva. Hozzátette: a VIII. kerületi önkormányzat egy balatoni tábor felújításával akart üdülési lehetőségeket teremteni gyerekeknek.

Elmondta, az összesen 3,2 milliárd forintos költségből 1,2 milliárdot el is költöttek, 2 milliárdot pedig a kasszában hagytak a "jó, senki által nem támadott, sőt mindenki által támogatott projektre".

Gulyás Gergely hozzátette: a hivatalban lévő polgármester által kifogásolt 96 millió forintot nem fizették ki, az egy keretszerződés összege volt, amiből csupán 12 milliót folyósítottak. Ráadásul ez két magáncég között történt, semmi köze nincs ehhez a VIII. kerületi önkormányzatnak - hangsúlyozta.

A projektmenedzsmentdíj 5-8 százalék szokott lenni, itt a keret is csak 3 százalék volt - jegyezte meg.

Gulyás Gergely úgy nyilatkozott: a GDP-hez viszonyított államadóság annak eredményeként mérséklődhet, hogy annak jelentős része nem devizában, hanem forintban áll fenn, "és erre az infláció hatással van". Kijelentette, hogy ezért szerinte az idei évben is államadósság-csökkenés lesz. Elmondta: október elején, közepén már ismertek lesznek a harmadik negyedév számai, és akkor már látható, feljebb kell-e engedni a hiányt, illetve milyen intézkedésekre van szükség.

Ha az EU ideadná azt, ami nekünk jár, akkor az a hiányt jelentősen mérsékelné - mondta. Hozzátette: arra következtet az Európai Bizottság kérdéseiből, hogy "rövid időn belül jó esélyeink vannak" uniós pénzek érkezésére.

Gulyás Gergely közlése szerint növekvő és bővülő finanszírozásra számíthat a MÁV. Hozzátette: a közlekedésre fordítható uniós pénzek döntő része kötöttpályás fejlesztésekre vehető igénybe, ez pedig "a vonatpark megújulásához vezethet". Megjegyezte, nőtt idén is a vasút szolgáltatásait igénybe vevők száma. Arról beszélt, azt reméli, hogy a következő hetekben évekre szóló vasútfejlesztési koncepciót fogadhat el a kormány.

Közölte: "nagyon jól" állnak a tárgyalások a ferihegyi repülőtér megvásárlásáról, "nagyon-nagyon magas az esély" a megállapodásra. Van még egy vitás kérdés, ami "nem rajtunk múlik" - tette hozzá. Közlése szerint ez a pont "az egyik partnernél vagyonszerzési korlátot jelent".

A tárcavezető reményének adott hangot, hogy a szlovák és a lengyel választások után találkoznak egymással a visegrádi négyek miniszterelnökei. Megemlítette: nemsokára Csehország veszi át az elnökséget, az ilyen alkalmakkor kormányfői találkozót tartanak. A miniszter úgy nyilatkozott: az, hogy "az érdemi együttműködés feltételei milyenek lesznek a visegrádi országok között, az nagyon nagy mértékben függ" a közelgő szlovákiai és a lengyelországi választások eredményétől.

Arra a kérdésre, hogy Vera Jourová távozik év végen uniós posztjáról, és ez beismerése-e a saját kudarcának Magyarországgal kapcsolatban, úgy fogalmazott: "őt ismerve nem".

További kérdésre kitért arra is, hogy a kárpátaljai kormányzóval korrekt az együttműködés, és ez igaz a magyar szervezetekkel és intézményekkel való kooperációra is. Azt, hogy elnöki és törvényhozási szinten hajlandóak-e visszaállítani azokat a jogszabályokat, amelyek megfelelő keretek között garantálták az anyanyelvhasználatot, elsősorban az oktatás területén, nem tudja. Megerősítette, nemzetközi fórumokon Ukrajna csak akkor számíthat Magyarország támogatására bármely ügyben, ha ez megtörténik. Mérsékelten, de optimista azt illetően, hogy lesznek jó irányú módosítások - jegyezte meg.

A Vajdaságban kihelyezett magyar nyelvű feliratok eltávolításáról azt mondta: ahol magyar nyelvű kisebbség él, és ahol magyar nyelvű táblák voltak, ott nem tartják elfogadhatónak, hogy ezek a táblák ne legyenek kint a továbbiakban. Ezt mindegyik ország esetében így gondolják - hangsúlyozta.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!