Gulyás Gergely: a leghatározottabban elítéljük az Izrael elleni támadást (3. rész)

Belföld, 2023.10.25

    

A svéd NATO-csatlakozásról a miniszter azt mondta, a törökök most jutottak el oda, ahol mi vagyunk. Arra a kérdésre, mi lenne az előfeltétele annak, hogy a magyar parlament a kérdést most napirendre tűzze, Gulyás Gergely hangsúlyozta: "Svédországnak arra kell választ adni, hogy ha tévedésnek gondoljuk, hogy az elmúlt évtizedekben sértő megjegyzéseket tettek Magyarországra, akkor miért kellett ezeket végighallgatnunk. Ha viszont ezeket valósnak gondolják, miért akarnak velünk egy klubban tagok lenni?"

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, Svédország NATO-csatlakozása kapcsán tovább romlott a helyzet. "Azt szeretnénk, ha Svédországgal normális, jó viszonyban lennénk, erre törekszünk, ha ezt sikerül elérni, a csatlakozásnak sem lesz akadálya. Erről az országgyűlési képviselőknek kell dönteni, nekem egy szavazatom van" - fogalmazott.

A kínai államfővel történt tárgyalásáról is volt szó a kormányülésen. Közölte: számtalan megállapodás született, illetve fog születni a legnagyobb kínai bankokkal, cégekkel.

"Kína kiemelt fontosságú Magyarország és Európa számára is, ezt talán egyre több nyugat-európai ország felismeri, és lesznek, akik érvényesítik. Súlyos érvágás lenne az európai gazdaságnak, ha megpróbálná elvágni azokat a kötelékeket, amelyek Kínával létrejöttek" - tette hozzá.

A főváros 50 milliárdos hitelfelvételét a miniszter kényszerszülte és rossz lépésnek nevezte. "Az adóbevételek növekedéséből jelentős többletbevételekhez jutott a főváros az elmúlt években, ráadásul a mostani vezetés több mint 200 milliárd forintos tartalékkal indult, mára csődbe vezették Budapestet. Remélem, eleget tesz a főváros törvényi kötelezettségének és a közszolgáltatásokat megfelelő színvonalon ellátják, és a BKV működni fog" - közölte.

Arra a felvetésre, hogy Budapesten a főpolgármester döntése szerint idén 300 millió forint prémiumot fizettek ki önkormányzati cégvezetőknek, azt mondta, ez "sajátos vezetési gyakorlat".

A tőzsdepalota épületének állapotromlására vonatkozó kérdésre a tárcavezető azt válaszolta: az állam nem tervez semmit ezzel az ingatlannal. Az épület magántulajdonban van - mutatott rá, jelezve: ennélfogva legfeljebb a műemlékvédelmi szabályok betartását tudják számon kérni. Hozzátette: remélik, lesz olyan befektető, aki tudja hasznosítani a területet.

Gulyás Gergely Ukrajna és Moldova esetleges uniós csatlakozásával kapcsolatban kifejtette: az EU-ban nincs "megfigyelői jogállás", a tagságnak világos kritériumai vannak, amelyeknek meg kell felelni. A csatlakozásról egyhangúlag lehet dönteni; Magyarország a garancia arra, hogy ne fordulhasson elő az, hogy a felkészültebbeket nem veszi fel a közösség, másokat pedig igen - jegyezte meg.

Arra a felvetésre, megéri-e támogatni Romániának a schengeni övezethez való csatlakozását az úzvölgyi temetőben történt provokáció után, úgy reagált, az, ami ott történt, távol áll a jószomszédi viszonytól. A miniszter szerint azt is figyelembe kell venni, hogy Erdélyben több mint egymillió magyar él, a schengeni határ a leginkább számukra jelent akadályt.

Gulyás Gergely nemmel válaszolt arra a kérdésre, van-e realitása annak, hogy Korzika autonómiájának biztosítása után Brüsszel érdemben foglalkozik a nemzeti kisebbségekkel. Azt mondta, az EU érzéketlen a probléma iránt, számára ezek a kérdések lényegtelenek.

Az ukrajnai magyar kisebbséggel kapcsolatos kérdésre válaszolva megismételte: amíg az ukrán kormány nem adja vissza a nemzetiségektől elvett, alapvető jogokat, "addig semmilyen nemzetközi közösségbe való felvételét nem tudjuk támogatni".

A magyar honvédség csádi szerepvállalásával kapcsolatban elmondta, Magyarország felkérést kapott arra, hogy vegyen részt a csádi katonai misszióban. Hozzátette: 2024 tavaszától legfeljebb 200 magyar katona teljesít szolgálatot az afrikai országban.

"Szeretnénk hozzájárulni a migráció megfékezéséhez, támogatnia a terrorizmus elleni küzdelmet, és garantálni annak a támogatásnak a hétterét, amelyet a Hungary Helps program visz az országba" - fűzte hozzá.

Közölte: a nyári és téli időszámítás váltakozását egységesen lenne értelme eltörölni, mert másként külön időzónában leszünk a szomszéd országokhoz képest. Ha ilyen döntés születik, támogatnák azt, hogy a nyári időszámítás maradjon - jelezte.

A kórházi fertőzések számának emelkedésére vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely azt mondta: ez "világjelenség", mert az antibiotikumok hatására a baktériumok erősödnek. Ettől függetlenül amennyire lehet, meg kell akadályozni ezeket a fertőzéseket - közölte, jelezve: az egészségügyi szakemberek meg is tesznek mindent ennek érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!