Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti (2.rész)

Belföld, 2024.04.25

    Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy Magyarország jól döntött, amikor csatlakozott a NATO-hoz, mert a ma elérhető legnagyobb biztonságot a NATO tudja garantálni.

A probléma az - folytatta -, hogy a katonai szervezet olyan misszióra készül, amely túllép hagyományos feladatán.

Közölte, a NATO a legtöbb esetben egyhangú döntéshozatallal működik, ezért meg kell találni azt a megoldást, hogy Magyarország kimaradhasson a NATO területén kívüli bármilyen katonai misszióból.

Megjegyezte, a józan párbeszédre nagyobb hajlandóságot lát a NATO, mint az EU részéről.

A NATO egy védelmi szövetség - emlékeztetett a miniszter, hangsúlyozva, ettől idegen, hogy egy nem tagállamban bármilyen műveletre NATO-ernyő alatt sor kerüljön.

Az orosz-ukrán háborúról szólva Gulyás Gergely úgy nyilatkozott: azt reméli, a végsőkig kimaradhat az ország a konfliktusból, és küzdenünk is kell ezért.

Az Amerikai Egyesült Államok újabb, mintegy 61 milliárd dolláros segélycsomagja meghosszabbítja a háborút - mondta Gulyás Gergely. Az amerikai atomfegyverek esetleges Lengyelországba telepítésről megosztotta azt a gondolatot, hogy a nyolcvanas években még mindenki egyetértett abban, hogy az enyhülés legfőbb jele, ha megszűnik az atomfegyverek telepítése. Az egész világ számára rendkívül negatív, ha egy ezzel ellentétes folyamat indul - szögezte le.

Az alaptörvény-módosításról Gulyás Gergely úgy nyilatkozott: a valós helyzethez igazítják a szabályozást azzal, hogy megszüntetik az államfő kegyelmi döntéseinek miniszteri ellenjegyzését.

Emlékeztetett arra: három és fél évtized alatt egyetlen alkalommal fordult elő, hogy a miniszter nem jegyezte ellen a kegyelmi döntést, márpedig ha egyszer éltek csak vele, akkor nem érdemes fenntartani ezt az intézményt.

A mindenkori köztársasági elnök a törvényi keretek között szerintem megalapozottan tud dönteni - jelentette ki a miniszter, annak a meggyőződésének adva hangot, hogy az államfők, különösen a történtek után, a lehető legkörültekintőbben fogják kegyelmi jogukat gyakorolni.

A gyermekvédelmi csomag várható baloldali fogadtatásáról a miniszter azt mondta: ha nem támogatják a javaslatot, akkor nehezen tudnak a szexuális bűncselekményekkel szemben állást foglalni.

Ezek a javaslatok megalapozottak, szigorúbb büntetést rendelnek az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetőire, és bezárják azokat az esetleges kiskapukat, amelyekkel kapcsolatban viták alakultak ki a mögöttünk hagyott hónapokban - tette hozzá.

Jelezte: a gyermekvédelmet erősítő intézkedéseknek vannak többletköltségei, amelyeket a következő stratégiai kabinetülésen tárgyalni is fognak.

Arról is érdeklődtek nála, hogy a gyermekvédelmi szigorítás miatt a kabinet számít-e újabb kötelezettségszegési eljárásra. A miniszter leszögezte, hogy egy nemzeti hatáskörbe tartozó, a szexuális és a pedofil bűncselekmények elkövetői elleni hatékonyabb fellépést lehetővé tevő törvénymódosításokról van szó.

Hozzátette, reméli, hogy Brüsszel nem fogja megkérdőjelezni a magyar állam ezirányú célkitűzéseit, valamint az ahhoz rendelt eszközöket.

A kínai elnök május eleji látogatásáról azt mondta, elsősorban gazdasági együttműködésekről lesz szó a tárgyalásokon, így a látogatás a gazdasági kapcsolatok megerősítését szolgálja. Konkrét ügyekről lesz szó és megállapodások is lesznek - tette hozzá.

A minisztert kérdezték a főváros és a kormány kapcsolatáról. Úgy nyilatkozott: jó, ha a kormány és a főváros, általánoságban az önkormányzatok között normális a kapcsolat, ám nem biztos, hogy ennek miniszterelnöki szinten kell történnie.

Hozzátette: arra mindenképp szükség van, hogy Budapest vezetése ne tekintse ellenségnek a kormányzatot, és ne az ellentétek kiélezésére helyezze a hangsúlyt.

A miniszter szerint meglátszik Budapesten, hogy posztja elnyerése után a főpolgármester ugródeszkának tekintette a tisztséget a miniszterelnöki székhez.

Közlése szerint azt, hogy csődben van-e a főváros vagy sem, a magyar államkincstár fogja vizsgálni.

A főváros gazdálkodását korrupciós ügyek is körüllengik - jegyezte meg a miniszter, hozzátéve, "éppen ezért egy ilyen vizsgálat indokolt", és az ott feltárt hiányosságoktól függnek majd a következmények.

A "hídpénzbotrányként" elhíresült ügyről Gulyás Gergely azt mondta, látszott, hogy ez a közbeszerzés drágábban és csekélyebb műszaki tartalommal valósul meg, mint ahogy a Tarlós István vezette fővárosi vezetés megtervezte. Egyértelmű, hogy a közbeszerzés elnyerése, illetve az egyes részteljesítések, a pénzek átutalása és azok készpénzben történő kivétele között közvetlen összefüggés van - tette hozzá.

Az óbudai önkormányzatot érintő korrupciós ügyről szólva úgy értékelt, ahol baloldali városvezetés van, ott egyre többször merül fel az ilyen jellegű korrupciós ügyek nagyon megalapozottnak tűnő gyanúja.

Arról, hogy miért nem csökkentik a hazai benzinár adótartalmát, Gulyás Gergely úgy nyilatkozott: uniós összehasonlításban az ötödik legalacsonyabb nálunk ennek a terméknek a közterhe, "éppen ezért a központi költségvetés nem tud további bevételekről lemondani, miközben nyilván a cél egy jelentős hiánymérséklés is".

Ha a kereskedők nem igazítják a régiós átlaghoz a benzinárat, "érvényt fogunk szerezni a megállapodásnak".

A kormány megegyezésre törekszik az üzemanyag-forgalmazó cégekkel, ha ezek nem tartják be a korábbi megállapodást, "akkor kell a kormánynak alternatív eszközökhöz nyúlni".

Szeretnénk, hogyha azt az egyetértést, ami korábban fennállt, az üzemanyag-kereskedők fenntartanák, azaz, hogy a magyar benzinár nem lehet magasabb, mint a régiós benzinár - említette meg a miniszter.

(folyt.)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!