Gulyás Gergely: a választás megerősítette a kormányt (4. rész)

Belföld, 2024.06.13

A reptér megvásárlásáról azt mondta, a nemzetgazdasági tárca és a tulajdonosok július elején tájékoztatót tartanak az ügyletről. Elmondta, a cél az, hogy épüljön egy új terminál és a lehető leghamarabb meghaladja a húszmilliót a Budapestre érkező turisták száma, de kellően fejlett infrastruktúrával akár a harmincmillió is elérhető. Beszélt az infrastrukturális fejlesztésekről is, egyebek mellett a reptéri gyorsvasútról.

Ha ez így történik - folytatta - , akkor ez egy anyagilag is megtérülő befektetés lesz. Hozzátette: jó és megnyugtató az, hogy egy nemzetbiztonsági kockázatokkal terhes, háborús időszakban magyar többségi tulajdonban van a reptér.

Arra a kérdésre, hogy még mindig az a terv, hogy a reptér 29 százalékát katari beruházók vásárolják meg, a miniszter közölte, pillanatnyilag nem ez a tulajdonosi szerkezet.

Egy másik kérdésre elmondta, a tranzakció állami része az ezermilliárd forinthoz áll majd közelebb.

A költségvetési egyensúly helyreállítása fontos célja a kormánynak - hangsúlyozta a miniszter, a megszorítás ennek eszközeként "nem szerepel a kormány szótárában".

Megemlítette: az idei, 4,5 százalékos hiánycél két százalékkal alacsonyabb a tavalyinál, és ezt anélkül érik el, hogy megvágnának bármilyen jóléti, az embereket érintő állami juttatást. Megszorítás nem lesz ezek között - fogalmazott, megjegyezve, "a gazdasági növekedéstől függ, hogy ehhez már közel vagyunk, vagy kell még valamit tenni ennek érdekében".

A forint gyengüléséről azt mondta, hektikus a mozgása az euró-forint árfolyamnak, de szerinte az idei év végi egy-két százalék fölötti hiánycsökkentés és a gazdasági növekedés beindulása hosszú távon biztosítékot fog adni, hogy ilyen hektikus árfolyamváltozások ne vagy lényegesen ritkábban legyenek.

Hangsúlyozta, hogy Csák János távozása a kormányból nem függ össze a választásokkal. A leköszönt kulturális és innovációs miniszter jóval korábban eldöntötte lemondását, ez az ő döntése volt, de megvárta vele a választásokat - fűzte hozzá.

Elmondta azt is: további változtatásokat a miniszterelnök nem tervez a kormányban.

A most létrehozandó Batthyány-Strattmann László Alapítványról szólva elmondta, annak feladata az lesz, hogy az egyedi méltányossággal biztosított gyógyszerekről szóló döntéseket meghozza.

Ehhez speciális szaktudás kell, amely ebben az alapítványban rendelkezésre fog áll - hangsúlyozta, hozzátéve: az alapítványi forma lehetővé teszi a civil felajánlások kezelését is.

A több százmilliárd forintos kormányzati ingatlanvásárlás kapcsán beszélt arról is, a kormány célja, hogy az állami szervek állami tulajdonú irodaházakban legyenek.

A Kínából behozott elektromos járművekre kivetett európai büntetővámról és az ez elleni magyar tiltakozásról úgy nyilatkozott: Európa nem a győztese, hanem a vesztese lesz a folyamatnak, ha a kínaiak is bevezetnek hasonló vámokat.

Kiemelte: minden bonyolultabb technikával készült terméknek van Kínában gyártott eleme, a világgazdaság a konnektivitásra épít.

Ehhez képest úgy dönteni, hogy mi próbáljuk leválasztani magunkat a Kínával való gazdasági együttműködésről, az száz- és ezermilliárdokban kifejezhető károkat okoz Európának. Ez nem egy észszerű piacvédelem, hanem egy teljesen észszerűtlen, ideológiai alapú versenyképeség-rontás - fogalmazott Gulyás Gergely, egy másik kérdésre jelezve, egyes területeken, mint a gabona, lehet szükség átmeneti korlátozásokra.

Európának az az érdeke, hogy mindenkivel üzleteljen - jelentette ki a miniszter, aki elmondta, kis veszélyét látja, hogy ez kihatna a magyarországi kínai befektetésre, sőt akár előnyt is jelenthet az ázsiai cégeknek, ha van európai gyáruk. Hangsúlyozta: a nagy járműipari cégek vezetői semmilyen külgazdasági korlátozást nem helyeselnek.

Ezek a lépések az európai versenyképességet teszik tönkre és a gazdaságnak ártanak, és nem véletlen, hogy abban a világgazdasági versenyben, amiben Európa nem állt rosszul húsz évvel ezelőtt, Kínához képest lemaradtunk és az Egyesült Államokkal nem tudjuk tartani a lépést - mondta a miniszter.

A kormány által tervezett oltóanyaggyárról szólva arról számolt be, hogy az a Debreceni Egyetem tulajdonában van, és rövidesen elkészül.

Az orosz flotta kubai látogatását értékelve arra emlékeztetett: volt már hasonló a történelemben, ami a hidegháború legnehezebb pillanataihoz vezetett.

Magyarország legnagyobb baja, hogy nincs ereje békepárti álláspontja érvényre juttatásában, de a kormány mindent megtesz azért, hogy az ország kimaradjon a háborús pszichózisból - jegyezte meg.

A svájci békekonferenciára kitérve kiemelte, hogy azon nem lesz jelen mindkét háborúzó fél, Magyarország azonban a kormányfői utáni legmagasabb, külügyminiszteri szinten képviselteti magát.

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozója addig nem téma, amíg attól nem várható eredmény - jelezte.

Balog Zoltán református püspökről és a vele csütörtök reggel a 777blog.hu oldalon megjelent interjúról szólva közölte: megegyezik a véleménye a református püspökkel, aki azt mondta, hibázott a kegyelmi ügyben. Hozzátette ugyanakkor, továbbra is nagyra becsüli Balog Zoltánt.

A hétvégén kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságról szólva úgy fogalmazott: "ha nem mi nyerjük, remélem, az olaszok".

Elmondása szerint a helyszínen is fog a magyar csapatnak szurkolni. "Ha továbbjutunk, onnantól minden ajándék" - közölte.

Vitályos Eszter az otthonteremtési támogatások visszafizetését érintő, friss törvénymódosítással kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy eddig ezt csak kormányrendelet szabályozta. Kiemelte: a módosítás értelmében ha felmerül a visszafizetési kötelezettség, azt méltányosságból el lehet engedni.

A kormányszóvivő megemlékezett arról, hogy ezen a napon ünneplik a magyar védőnők napját.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!