Gulyás Gergely: az EP rossz döntést hozott a migrációs paktum elfogadásával (4. rész)

Belföld, 2024.04.11

Varga Mihály pénzügyminiszter a Kormányinfón elmondta: a háromgyermekes anyák szja-mentességéről ősszel, a költségvetés benyújtásakor döntenek; a nyugdíjprémium szabálya világos, 3,5 százalékos növekedés felett kell fizetni.

A Matolcsy György MNB-elnökkel tartott márciusi találkozóról közölte, az Európai Központi Bank jóváhagyta a jegybanktörvény módosítását, ezzel kapcsolatban további egyeztetésekre van szükség.

Arról is beszélt, hogy a térségben a magyar üzemanyagok nettó ára a középmezőnyben van. "Nem az adókkal kell foglalkozni, hanem a termelői költségeket kell csökkenteni ahhoz, hogy lejjebb lehessen vinni az árat" - jelentette ki.

A jövedéki adó csökkentésére vonatkozó kérdésre azt mondta, az adótörvények módosítása nincs napirenden; "a kormány mérlegelni fog minden körülményt, az adószabályok fő struktúráján nem kíván változtatni".

Az önkéntes iparkamarai tagsággal kapcsolatban - amit Matolcsy György vetett fel a parlamentben - úgy reagált, hogy a Pénzügyminisztériumnak nincs álláspontja, de a kormánynak van véleménye. "A kamarával közösen dolgozunk azon, hogy Magyarországot versenyképesebb országgá tegyük."

Az internet- és telefondíjak 15 százalék körüli emelkedésével kapcsolatban azt válaszolta, hogy az infláció tovább csökken, ezen belül a piaci folyamatoktól is függ, hogy egy-egy hónapban hogyan alakulnak az árak. A kormány monitorozza az árak alakulását.

A pénzügyminiszter a kórházi adósságrendezésről elmondta, a kormány folyamatosan vizsgálja a kérdést, egyeztetést folytatnak a belügyminiszterrel. További kérdésre úgy reagált, a várakozásokhoz képest nőtt az áfabevétel, azzal számolnak, hogy a háztartások idei fogyasztása 2,3 százalékkal, a fogyasztás összességében 2,7 százalékkal nő.

A felvetésre, hogy az önkormányzatok idei pénzügyi egyenlege 108 milliárd forintos mínuszban lesz, azt válaszolta, a kormánynak egy feladata van, az, hogy az önkormányzatok gazdálkodása stabil legyen. A hitelfelvételi kérelmeket a Belügyminisztériummal megvizsgálják, és csak akkor javasolják a hitelfelvételt, ha egy önkormányzat képes annak visszafizetésére.

Az idei költségvetésből 1700 milliárd forintot fordítanak védelmi kiadásokra, hogy a honvédség a legváratlanabb helyzetekben is felkészülten tudjon reagálni.

Varga Mihály az EU vezetői és a belga kormányfő által javasolt új adókra vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, az adózás nemzeti hatáskörbe tartozik, minden brüsszeli felvetést a tagországok mérlegelhetnek. A magyar adórendszer keretei szilárdak, az elmúlt években a munkát és jövedelmet terhelő adókat csökkentették, és a fogyasztást érintő adókból teremtik elő a közkiadások fedezetét - fűzte hozzá.

A kérdésre, hogy Magyarország támogatja-e "a közös háborús kötvénykibocsátást", úgy válaszolt: Magyarország eddig csak előleget kapott abból a forrásból, amihez kezesként hozzájárult, ezért nagy óvatosság kell minden ilyen kérdés megvizsgálásához.

Nagy István agrárminiszter elmondta: nem számít az agrárgazdaság tavalyihoz hasonló növekedésére, amely nagy mértékben a 2022-es aszály következménye. Idén sincs elegendő csapadék, AZ aszály kifejezetten sújtja az Alföld déli részét, ezért abban bízik, hogy a tavalyi szintet eléri a mezőgazdaság.

Az ukrán élelmiszerexporttal kapcsolatos kérdésre megerősítette: az eddigi kereskedelmi megállapodásokban a legnagyobb kárt okozó tétel, a gabona nem szerepel. Amíg a búzát nem akarják szabályozni, addig "Magyarország minden körülmények között fenntartja Ukrajna felé a határzárat".

Az agrárkamarai tagságról azt mondta, olyan előnyöket hordoz, ami számottevően megnyilvánul minden gazda életében. Többségük támogatja a kötelező tagságot - fűzte hozzá.

A GMO-termékekre vonatkozó kérdésre a miniszter hangsúlyozta, a magyar ellenőrzési rendszer a garancia arra, hogy nem kerülhet forgalomba ilyen termék Magyarországon, ahogy Kínából érkező "műmézet" sem árusíthatnak, mert szigorúan ellenőrzik. Nagy István nindenkinek azt javasolta, hogy közvetlenül termelőtől vásároljon mézet.

Az Agrárminisztérium háttérintézményeinél, cégeinél betöltött pozíciók esetében csak a szakmai érdemek mérvadóak, kizárt, hogy bármilyen családi kapcsolatok előnyhöz juttathatnának valakit - hangsúlyozta.

A kenyér árára vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, egy kiló kenyér árából 53 forintot tesz ki a gabona költsége, az áremelkedés az energiadrágulás és a bérköltség-emelkedés következménye. Nem Magyarországon a legdrágább az élelmiszer, a drágulás mértéke volt magas, azért, mert korábban itt volt a legalacsonyabb az ár - fűzte hozzá.

Vitályos Eszter kormányszóvivő kifejtette, az Építési és Közlekedési Minisztérium mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az építésgazdaság területén a lehető legnagyobb legyen a hazai szereplők támogatása, ezt tartalmazza a magyar építészetről szóló törvény is.

A Mazsihisz Szeretetkórházra vonatkozó kérdésre válaszolva közölte, a költségvetés védelmében hozták a beruházások felfüggesztéséről szóló döntést. Minden megkezdett építkezést be fognak fejezni, torzók nem maradhatnak - fűzte hozzá.

(folyt.)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!