Gulyás Gergely: az EP rossz döntést hozott a migrációs paktum elfogadásával (5. rész)

Belföld, 2024.04.11

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésekre válaszolva hangsúlyozta, Magyarország nem kíván részt venni semmilyen elosztási mechanizmusban és nem hajlandó fizetni a migránsok áthelyezéséért sem. Ez egy jogvita lesz, a közép-európai országok közül pedig sokan fognak csatlakozni a magyar állásponthoz. Az illegális bevándorlás kérdésében stabil az együttműködés a visegrádi négyek között - mondta.

A miniszter leszögezte, a kormány a NATO bármilyen közös kezdeményezésében úgy vesz részt, hogy abból fegyvervásárlás nem finanszírozható, és ez az Európai Unióra is igaz.

Egy másik kérdésre jelezte: míg Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején néhány tucatnyian voltak börtönben pedofil bűncselekményekért, jelenleg több mint hatszázan.

Azzal kapcsolatban, hogy kínai rendőrök járőröznek Magyarországon, a miniszter elmondta, ugyanilyen megállapodás van például az osztrák, szlovák vagy szlovén hatóságokkal is. Az intézkedés oka, hogy az adott országból sok turista érkezik. A kínai rendőr nem intézkedhet, nem használhat fegyvert Magyarországon - szögezte le a tárcavezető, hozzátéve: a kínai turisták száma sokszorosára nőtt az elmúlt időszakban, sőt kínai kolónia is él Budapesten.

Beszámolt arról is, hogy az amerikai elnökválasztás "az év kulcseseménye" lesz az orosz-ukrán háború lezárását illetően. Ha az Egyesült Államok vezetése úgy gondolja, hogy ezt a háborút le kell zárni, akkor megvannak hozzá az eszközei - fogalmazott.

Gulyás Gergely közölte, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal pénteken hozza nyilvánosságra a Lánchíd-ügyben készített jelentését. A jelentés egyelőre azokat a gyanúkat igazolja, hogy komoly korrupciós visszaélések lengik körül a Lánchíd felújítását - mondta, hozzátéve, egyértelműen van "időbeli összefüggés" a közbeszerzés elnyerése, a teljesítés, a pénzügyi utalás és a gyanúsítottak készpénzfelvétele között. Szavai szerint ez egy olyan korrupciós ügy, "aminek a szálai a budapesti városházára vezetnek".

Arra a felvetésre, hogy a főváros és a VIII. kerületi polgármester tüntetést szervez, hogy megakadályozzák a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) kampuszának bővítését, Gulyás Gergely úgy fogalmazott, ez Pikó András újraválasztási kampányának része, és hangsúlyozta, az NKE eddig is egyeztetett a kerülettel a fejlesztésekről, és ez a tárgyalási hajlandóság most is megvan. Vitályos Eszter ehhez hozzáfűzte, az ezt is magában foglaló törvényjavaslat részletesen tartalmazza a kártalanítási szabályokat és mindenki számára megnyugtató módon rendezi a kérdéses ingatlanok sorsát.

Varga Mihály kérdésre válaszolva kifejtette, a világgazdasági helyzet folyamatosan változik, a politikai közeg a háborús eszkaláció irányába mozdult el, erre a költségvetés tervezése során is reagálni kell. A következő három évre kitűzött makropályán a kormány nem szeretne változtatni, és az államadósság csökkentéséből sem kíván engedni. Leszögezte azt is, nem lesz szükség idén a költségvetésben további módosításokra az idei hiánycél tartásához.

A két meghatározó amerikai elnökjelölt ukrán-orosz háborúhoz való viszonya eltérő, ezt a magyar kormánynak figyelembe kell vennie. Donald Trump időszakában a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok fejlődtek, az ezt követő időszak "sajnálatos eseményeként" említette a kettős adóztatásra vonatkozó egyezmény felmondását.

Kérdésre válaszolva elmondta, tételesen átnéztek minden átütemezett beruházást, keretösszeget adnak a tárcák számára, a kormány javaslatokat fogalmazott meg. A megmaradó, több mint 2000 milliárd forintnyi beruházás között is lehet olyan, amely külső ok miatt nem valósul meg, ekkor be lehet emelni elhalasztott beruházásokat is. Az elhalasztott beruházások közül van, amely csak a 2025-ös évet érintik, de vannak, amelyek áthúzódnak 2026-ra és 2027-re is.

Az első három hónap után 2321 milliárd forint volt a költségvetési hiány. A kamatkiadás 2100 milliárd forint, ami 600 milliárddal több, mint a tavalyi első negyedévi. A Budapest Airport megvásárlásában is előrelépés történt, ehhez a forrást a költségvetés biztosította, de ez nem növeli az eredményszemléletű hiányt. A repülőtér-vásárlás stratégiai célkitűzés - jegyezte meg. Mint mondta, ezek okozták a magasabb hiány, de arra számít, hogy a 4,5 százalékos hiánycél teljesül.

Az Orbán-kormány a tavaszi költségvetési tervezéssel is sokkal pontosabban meg tudta jósolni a várható államháztartási hiány mértékét, mint a korábbi kormányok - mondta Varga Mihály.

A megváltozott kamatkörnyezet, a háborús helyzet, a magas energiaárak minden országot komoly kihívás elé állítanak, az idei lengyel költségvetési hiány 5,1, a szlovák 5,9 százalék körül alakulhat. A költségvetés kialakításakor azonban azt is mérlegelni kell, hogy a meglévő eredményeket - a magas foglalkoztatottságot, a magas családtámogatást, a bérek és a nyugdíjak értékét - hogyan lehet fenntartani - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

(folyt.)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!