Gulyás: grandiózus építkezés a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium felújítása

Belföld, 2022.09.30

Grandiózus építkezés a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium (JÁG) felújítása és bővítése, ami a következő hosszú évtizedekre egyedülállóan színvonalas keretet fog nyújtani az itteni gimnáziumi oktatásnak - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a gimnázium új épületszárnyának bokrétaünnepén pénteken Budapesten.

A kibővítés és korszerűsítés alatt álló Jedlik Ányos Gimnázium bokrétaünnepsége Gulyás Gergely hozzátette: ha Magyarország a saját jövőjére gondol, akkor az oktatásra többet kell, hogy áldozzon. Bízunk abban, hogy ahogy erre lehetőség lesz, még többet tudunk áldozni - mondta. Megjegyezte: a nehéz gazdasági helyzet ellenére a kormány vállalta, hogy minden megkezdett építkezés befejeződik, és itt is biztosak abban, hogy jövő év szeptember 1-jén megnyithatnak a felújított és kibővített iskola kapui.

A miniszter kiemelte az iskolafelújítási programot. Büszkék lehetünk arra, hogy az oktatás infrastrukturális keretei sokat fejlődtek az elmúlt egy évtizedben - mondta.

Szólt arról is, hogy Csepel fejlődése fontos Budapest fejlődése szempontjából, és hangsúlyozta, meg kell őrizni a csepeli hagyományokat, ehhez pedig a jó infrastrukturális háttérrel rendelkező, nagynevű középiskola hozzá tud járulni.

Kisfaludy László András, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, értékválságos időket élünk, amikor az identitás, főleg a nemzeti identitás sok helyen már nem evidencia. Olyan szociális, társadalmi és gazdasági kihívásokkal nézünk szembe, amikben mindazok az értékek megkérdőjelezőnek, amik minket éltetnek - mondta, hozzátéve, a fiataloknak különösen nehéz a helyzetük, mert új szakmák jelennek meg, régiek tűnnek el és átalakul a munkaerőpiac.

A helyettes államtitkár hozzátette: ilyen körülmények között kell felkészíteni a fiatalokat az életre. A megfelelő nemzeti identitást a megújult Nemzeti alaptanterv biztosítja, az egészséges élethez tornatermek, sportpályák és tanuszodák kellenek, a korszerű tanulási környezethez pedig megfelelő iskolaépületek kellenek - sorolta. Megjegyezte: az elmúlt négy évben 4500 helyszínen történt iskolafelújtás, -bővítés, épült új iskolaépület, és ebbe a programba illeszkedik a JÁG felújítása is.

Németh Szilárd kormánybiztos, a Fidesz választókerületi elnöke, jedlikes öregdiák méltatta azt a széleskörű összefogást, ami lehetővé tette a felújítást és bővítést, és emlékeztetett: ez Magyarország legnagyobb, a kormány által támogatott iskolafelújítási beruházása, amely 21 milliárd forintból valósul meg.

Úgy folytatta: a kormány 2010 óta a családokat, a gyermeknevelést és oktatást helyezte középpontba. "Az ország gazdasági lehetőségeihez mérten a lehető legtöbbet megteszünk azért, hogy Magyarországon olyan oktatásban, nevelésben részesüljenek a gyermekeink, hogy biztonságban lehessenek az iskolában, kihozhassuk belőlük a legtöbbet, amit örököltek a szüleiktől, amihez tehetségük van, és hogy kiköthessenek a magyar nemzeti kultúra kikötőjében. Ez az iskola dolga" - fogalmazott. Megjegyezte: ehhez szükség van olyan iskolaépületre, eszközrendszerre, pedagóguskarra, társadalmi közegre, amely ezt a lehető legmesszebb menőkig biztosítani tudja.

Felidézte: a gimnázium 1945 óta létezik Csepelen, és a kerületi közoktatás, oktatás-nevelés zászlóshajója.

Sztankov Attila, a kivitelező Laterex Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, a bokrétaünnep több száz éves hagyomány, amikor egy épület eléri lemagasabb pontját, megünneplik az elvégzett munkát. Hozzátette: körülbelül az építkezés egyharmadánál tartanak, 140 ember összehangolt munkája kellett ahhoz, hogy az elmúlt tíz hónapban a munkaterület átvételétől eljussanak a bokrétaünnepig. Mint mondta, kívül-belül megújul a régi épület, és az új épületszárnnyal együtt környezettudatos lesz.

A szalaggal átkötött bokrétát Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök áldotta meg, majd a bokrétát az új épületszárny központi részét lefedő, 85 méter hosszú, 24 méter széles, mindkét irányban ívelt acélszerkezet tetejére rögzítették.

A rendezvényen részt vett mások mellett Borbély Lénárd XXI. kerületi polgármester, valamint jedlikes tanárok, diákok, öregdiákok.

(FOTÓ)
(MTI)

Címkék

Jedlik Ányos Gimnázium Felújítás

Galériánk

A kibővítés és korszerűsítés alatt álló Jedlik Ányos Gimnázium bokrétaünnepsége A kibővítés és korszerűsítés alatt álló Jedlik Ányos Gimnázium bokrétaünnepsége A kibővítés és korszerűsítés alatt álló Jedlik Ányos Gimnázium bokrétaünnepsége A kibővítés és korszerűsítés alatt álló Jedlik Ányos Gimnázium bokrétaünnepsége A kibővítés és korszerűsítés alatt álló Jedlik Ányos Gimnázium bokrétaünnepsége
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!