Gulyás: magántulajdonú gépjárművek kapnak ezentúl 480 forintos áron üzemanyagot (3. rész)

Belföld, 2022.07.30

Arra a kérdésre, hogy a kormány tervez-e további segítségnyújtást a családoknál a rezsicsökkentés területén, Gulyás Gergely emlékeztetett: a gázfogyasztásnál a háromgyermekes családok további 600 köbmétert kapnak kedvezményesen, ami minden további gyerek után 300 köbméterrel nő. A gázzal muszáj spórolni - fogalmazott, és azt kérte, ha van rá lehetőség, aki tud, keressen alternatív megoldásokat a rezsicsökkentett határ felett.

Kitért arra is, mivel drága a nyersanyag és az energia, az a legfontosabb, hogy ne legyen hiány. A gáztározók töltöttsége pillanatnyilag 50 százalékos, ami 3 milliárd köbméter gáz tárolását jelenti. Ez két hónapig - csak lakossági fogyasztásra vetítve négy hónapig - elegendő - fejtette ki Gulyás Gergely, aki egy másik kérdésre közölte: a dízelnél állnak rosszabbul, de benzin sincs korlátlanul.

Ha a tárolókat fel tudják tölteni, akkor a fűtési szezon, azaz április végéig van elegendő gáz a lakosság számára. Erre az évre a költségvetési hiány tartható a mostani árak mellett, és azon vannak, hogy jövőre is a lehető legtöbb forrást tegyék a rezsivédelmi alapba - közölte.

Vannak esetek, amikor azonnali hatályba lépés kell, ez tipikusan ilyen - mondta a miniszter arra, hogy fél órát határoztak meg az új benzinár-szabályozás bevezetésére. Arról, hogy az árak tovább drágulhatnak majd, azt mondta: az állam az inflációt csökkenti, ahol tudja, és ahol el kell engedni ezt az eszközt, ott ezt teszi.

További felvetésre közölte: jelenleg 2,68 eurócent a gáz ára Magyarországon, míg Svédországban 23,78, Hollandiában 23,19 eurócent. Egy német átlagos fogyasztású család 1,4 millió forintot fizet, míg nálunk évente 200 ezer forintot. Nem érzi, hogy szégyenkezni kellene - fogalmazott.

Arra, hogy mi változott a gáz terén, azt mondta: nincs orosz olcsó gáz, ez változott. Az új orosz gázszerződés kedvezőbb, mint a korábbi, de hogy ezt miként kell számolni, arról a magyar kormány nem nyilatkozott korábban sem - tette hozzá.

További felvetésre beszámolt arról is, hogy a tűzifaellátás biztosított, és jelentősen növelik a kapacitásokat. Az állami erdőgazdaságok ennek 50-55 százalékát adják, és utasítást kaptak, augusztusban is folytassák a kitermelést, annak érdekében, hogy ne csak a szociális tűzifaprogramban legyen elegendő, hanem az, aki be akar szerezni tűzifát, megtehesse - mondta, egyúttal jelezve: szociális tűzifaprogram ugyanúgy lesz, ahogy tavaly, tavalyelőtt.

Arról, hogy a benzináraknál miért kivételek a taxisok, azt mondta, nekik a benzin és a dízel a kizárólagos munkaeszközük, ha nem sorolják őket a kivételek közé, akkor már másnap 60 százalékos drágulás lett volna az áraikban.

A miniszter arra a kérdésre, hogy jelentősen nőtt a rendszerhasználati díj, azt mondta: az MVM annak megfelelően számolja ki, mennyi a valós költsége a rendszer fenntartásának. Abban ő nem biztos, hogy ez olyan jelentősen nőtt volna - jegyezte meg.

Az augusztus 20-ai programokról hétfőn ad a kormány részletes tájékoztatást - jelezte. A politikai vitáról azt mondta, tavaly is volt, akkor is indult petíció, hogy ne legyen tűzijáték, akkor valamivel többen írták alá, mint most. Amióta szerveznek tűzijátékot, van egy rendje a beszerzésnek, a rakétákat április-májusban beszerzik, ez idén is így történt. Nem lesz olcsóbb, ha nem lövik fel őket, sőt a tárolás miatt drágább lenne - közölte.

A felvételi rendszer átalakításáról elmondta: sokat gondolkodott a kormány, hogy akár teljes szabadságot kapjanak az egyetemek. Ez azonban túl nagy változás lenne és egy lépésben nem tehető meg. A változások nyomán 100 pontról dönthetnek majd teljesen szabadon, és minden egyetem különböző kritériumokat határozhat meg. A nyelvvizsga-kötelezettségről elmondta: személy szerint hosszú ideje volt azon a véleményen, hogy a generális előírásnak nincs értelme. Példaként hozta, hogy óvónőhiány van, és miközben egyetemi végzettséget igényel ez a munkakör, teljesen felesleges a nyelvvizsga-előírás. Más az elvárás a nemzetközi kapcsolatok szakon és más az óvónőknél - fogalmazott.

Mateusz Morawieczki lengyel kormányfő nyilatkozatáról, amely szerint Magyarország és Lengyelország az ukrán háború ügyében eltérő utakon jár, azt mondta: az álláspontjuk egyezik abban, hogy elítélik az orosz agressziót, azt, hogy egy független állam szuverenitását egy másik állami katonai erővel megsérti. Szolidárisak vagyunk az Ukrajnából érkezőkkel, ugyanakkor arról vita van, hogy a fegyverszállítással meghosszabbítják a háborút vagy lehetőséget adnak Ukrajnának területi integritása helyreállítására. Ebben nem értenek egyet a lengyelekkel - mondta. Arra, hogy Ukrajnának le kellene mondani területekről, úgy reagált: nem akarnak az ukránok helyett a saját ügyükben nyilatkozni. Ugyanakkor, ha a háború állására valaki ránéz, kár illúziókat kergetni. Amit számos nyugati politikus mond, hogy Ukrajnának kell megnyernie a háborút, erkölcsileg igaz lehet, de erre nincs reális esély - összegzett.

Kattintson a folytatásért!
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!