Gulyás: november 15-től 480 forintban maximálják a benzin és gázolaj árát

Belföld, 2021.11.11

A kormány úgy döntött, november 15-től a 95-ös benzin és a gázolaj árát 480 forintos felső határral rögzíti - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Kormányinfó Mint mondta, ez azt jelenti, ennél a 480 forintnál olcsóbb lehet a benzin és gázolaj ára, de drágább nem. Jelezte: abban bíznak, az ár felső határának rögzítése segítséget jelent a gazdaságnak és hozzá tud járulni az infláció mérsékléséhez is. 

A koronavírus elleni harmadik oltás felvételére buzdította a már beoltottakat a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Az oltások hatékonysága hat hónap után elkezd csökkenni, hét-nyolc hónap után drasztikusan, ezért a kormány azt javasolja mindenkinek, hogy vegye fel a harmadik, emlékeztető oltást is, mert így a védettségi szint megmarad - közölte Gulyás Gergely.

Elmondta: a jelenlegi adatok alapján ez a járványhullám annyiban különbözik a korábbiaktól, hogy "van fegyver a vírus ellen", ez pedig az oltás. Aki oltást kap, azok közül minden száz emberből egy betegszik meg, ő is lényegesen enyhébb tünetekkel vészeli át a fertőzést.

A múlt héten a Pfizer is nyilvánosságra hozta kutatási adatait, melyek szerint az oltások hatékonysága hat hónap után elkezd csökkenni, ezért is szükséges a harmadik oltás. "Aki oltást kapott, az a nyolcadik-kilencedik hónap után is jobb helyzetben van, mint aki nem oltatta be magát" - tette hozzá a miniszter.

Felidézte, hogy november 22-től oltási akcióhetet indítanak, amelynek keretében 101 oltóponton előzetes bejelentkezés nélkül is bárki oltást kaphat, akár az elsőt, a másodikat és a harmadikat is. Különösen fontos, hogy a harmadik oltások száma szintén radikálisan növekedjen, főként az idősebb, legyengültebb immunrendszerű páciensek esetében, de a fiataloknak is javasolt a harmadszori oltás.

"Az egészségügyi kapacitások bőségesen rendelkezésre állnak, ellátási zavar, illetve veszélyhelyzet sehol nem áll fenn." Általánosan Magyarországon továbbra "sem kívánunk kötelező oltást elrendelni, de lehetőséget adtunk" a munkáltatók számára, hogy erről döntsenek - fogalmazott Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökség vezetője különösen fontosnak nevezte, hogy az állami munkatársak, akik sokakkal tartanak kapcsolatot, oltassák be magukat, ezért teszik kötelezővé például a Miniszterelnökség alá tartozó területi közigazgatásban, hogy akik a kormányablakokban, ügyfélszolgálatnál teljesítenek szolgálatot, december 15-ig, akik közvetlenül nem találkoznak naponta sok emberrel, nekik január 31-ig kötelező az első oltás felvétele.

A kormány üdvözli, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője is csatlakozott a határvédelem fontosságát hangsúlyozókhoz. Úgy tűnik, a lengyel határvédelmi törekvéseket támogatandónak tartja, nemcsak politikai, hanem anyagi szempontból is - jelentette ki kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely.

Az egészségügyben dolgozók átoltottsága nagyon jó, van, ahol közelíti a száz százalékot, de körükben is érdemes növelni a harmadik oltások arányát. A jogszabályok jelenleg két oltást írnak elő kötelezően, a harmadik csak ajánlott - jelezte a miniszter.

Gulyás Gergely a tanári érdekképviseletektől, szakszervezetektől annak a belátását kérte, hogy mivel ők gyerekekkel foglalkoznak, nagyon fontos, hogy be legyenek oltva. Korábban a pedagógusoknak szervezett oltások legnagyobb támogatói éppen a tanári érdekképviseletek voltak, ezért szeretnék, ha nem a kormány ellenfelei lennének, hanem a szövetségesei abban, hogy oltassák be magukat.

A mostani adatok alapján nem lehet pontosan megmondani, mikor következik be a negyedik hullám csúcsa, de az biztos, hogy minél többen oltatják be magukat és veszik fel a harmadik oltást, annál gyorsabban "leszünk túl a negyedik hullámon". "Miután további hullámok sem zárhatók ki, ezért egy esetleges ötödik hullám esetén az lesz védett, aki a harmadik oltást is megkapta" - jelentette ki Gulyás Gergely.

A miniszter úgy fogalmazott, komoly politikai erőként a néppárt megszűnt Nyugat-Európában. Bécstől Nyugatra ma nincsen néppárti kormányfő az unióban, köszönhetően annak a politikának, melyet az elmúlt tíz évben folytattak - mondta.

Az Európai Bizottság a migráció ügyében 2015-ben teljesen téves álláspontot képviselt, az ezzel való szembenézés Brüsszelben sokkal nehezebben megy, mint Európa más városaiban - vélekedett a politikus. Kitért arra is, Magyarországnak a határvédelem ügyében egyre több szövetségese van.

Az új német kormányt alkotó koalíciós pártok alapelvekről tett nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy a migráció valamennyi formáját bátorítani fogják. Ez rövid távon súlyos következményekkel járhat, és - Németország európai súlyából következően - ez hatással lehet a brüsszeli álláspontra is - mondta Gulyás Gergely.

A miniszter leszögezte, Magyarország mindig elvi kérdésként kezelte a migráció ügyét: a külső határokat meg kell védeni, a zöldhatáron keresztül senki nem léphet az unióba, menekültstátusz pedig csak az első biztonságos országban adható.

Kérdésekre válaszolva kifejtette, a 95-ös oktánszámú benzin és a gázolaj árát három hónapra rögzítik 480 forintban, a döntést ezt követően vizsgálják felül. Az üzemanyagok jövedéki adója az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb, mérsékléséről a kormány már korábban döntött. A jövedéki adó és az áfa csökkentését nem tervezik, ahogy az üzemanyag-kereskedők kompenzálását sem. Az előírást be nem tartó kutakat bezárhatják.

Az üzemagyagárak maximálását közvetlenül tiltó európai szabály nincs, a horvátok jóval magasabb árnál, 550 forintnál határozták meg a benzinárat, ott az Európai Bizottság nem lépett fel - hangsúlyozta a miniszter.

Közölte, hogy a kormány napirendjéről semmilyen adócsökkentés nem került le, de fontossági sorrendet kell megállapítani a teendők között, egyelőre a családi adókedvezmények rendszerét, a négygyermekesek szja-mentességét részesítik előnyben.

A minél alacsonyabb adóterhelés az ország érdeke: jövőre lesz szociális hozzájárulási adó csökkentés, "fenntartjuk a csökkentett iparűzési adó tavalyi szabályait", és a 25 éven aluliaknak sem kell szja-t fizetni - sorolta. Hozzáfűzte, az lenne a jó, ha az állami elvonás mértéke az egyharmadhoz közelítene.

Sem azon nem kell meglepődni, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje a baloldal kormányzásának megfelelő nyilatkozatot tesz, sem azon, hogy a piaci viszonyok érvényesítését akarja az energiapolitikában - mondta Gulyás arra a felvetésre, hogy Márki-Zay Péter a rezsicsökkentés ellen kampányol.

Kijelentette, a rezsicsökkentés vitán felül álló teljesítménye a jelenlegi kormánynak, amit a baloldalnak el kellene ismernie, ehhez képest meg akarja szüntetni.

A miniszter felidézte: 2002 és 2010 között a gáz ára a háromszorosára, a villanyáramé a kétszeresére emelkedett, ehhez képest az árak az elmúlt 11 évben 20 százalékkal csökkentek, ami jól mutatja a különbséget.

A kormány fenntartja a rezsicsökkentés eredményeit a lakosság és a kisvállalkozások számára. Az önkormányzatoknak, önkormányzati cégeknek és a közfeladatot ellátó egyházi intézményeknek lehetővé teszi az egyetemes szolgáltatás alá történő bejelentkezést, ami jelentős kedvezményt jelent - tudatta a politikus. Elmondta, ez a lépés a szolgáltatóknak komoly költségeket jelent, melyekhez szükséges indokolt forrásokat az állam biztosítani fogja.

A kiskunhalasi járványkórház bármikor újra megnyitható, amennyiben erre szükség van. Folyamatosan nyomon követik a fertőzési adatokat és az egészségügyi kapacitást. Jelenleg bőségesen elegendő a lélegeztetőgéppel ellátott ágyak száma, és van megfelelő számú orvos és szakdolgozó is. A legtöbb kórházban a tervezett műtétek rendben zajlanak, azok elhalasztásáról a helyi adatok alapján intézményenként döntenek. A második, harmadik hullám során elmaradt műtétek jelentős részét sikerült elvégezni. Amennyiben az elhalasztott elektív műtétek pótlásához többletforrásra lesz szükség, azt a kormány biztosítani fogja - közölte a politikus.

Az egészségügyben dolgozók oltottsága 95 százaléka fölött van, az orvosok között ez az arány még magasabb. Később születhet döntés arról, hogy számukra a harmadik oltást kötelezővé teszik - mondta a miniszter.

Amennyiben a magyar vagy európai uniós hatóság jóváhagyja valamelyik koronavírus elleni vakcina alkalmazását a 5-11 éves korosztály számára, ezt a magyar kormány is lehetővé fogja tenni - tudatta Gulyás Gergely.

A jelenleg beadott oltások kétharmada Pfizer - mondta Gulyás Gergely.

A harmadik oltás típusáról ajánlás született, a döntést az oltóorvos hozza meg - mondta a miniszter. Úgy fogalmazott, jobbnak tartja, hogy ha valaki, aki ragaszkodik ahhoz, hogy harmadikként Sinopharm vakcinát kér, megkapja azt, mint ha oltás nélkül távozna.

A miniszter elmondta, orosz kérésre a Szputnyik V hatékonyságára vonatkozó tanulmányt készített a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Azt kérte, hogy valamennyi oltóanyagról egységesen készüljön ilyen részletes anyag, és azt hozzák nyilvánosságra. Az adatigények kielégítése érdekében tették közzé a területi oltottsági adatokat is a koronavirus.gov.hu-n - jelezte.
(MTI)

Címkék

Gulyás Gergely

Galériánk

Kormányinfó Kormányinfó Kormányinfó Kormányinfó
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!