Így hatott a koronavírus Szeged és Budapest ingatlan- és albérletpiaci áraira

Belföld, 2021.01.31

Az ingatlanpiacra gondolva azt hinnénk, hogy a koronavírus és az árzuhanás fogalmak együtt járnak. A valóságban azonban a járványidőszak alatt nem estek le drasztikusan a lakóingatlanok átlagárai.

Szeged lakóingatlanainak átlagár változása Ezzel szemben az albérletpiacon már látványos árcsökkenéseknek is tanúi lehetünk. Az Ingatlannet.hu statisztikai adatai felhasználva mutatja be mennyire igazak az elhangzottak Szegedre és Budapestre.

Továbbra is drágák a budapesti és szegedi ingatlanok

A korábbi éveket jellemző meredeken felfelé ívelő ingatlanpiaci árak, már a tavalyi év végén stagnálásba csaptak át. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus nemcsak hogy nem csökkentette az átlagos négyzetméter árakat, de még csak a stagnálás sem ennek a következménye, hiszen 2019-ben még nyoma sem volt a vírusnak hazánkban. Persze a járványidőszak erősíti a jelenlegi tendenciát, de az árak egy természetes folyamat következtében torpantak meg még 2019 nyara után. Nézzük meg mit jelent mindez számokban kifejezve. Budapesten 2018. október és 2019. október között a családi házak, a téglalakások és a panellakások átlagára 15-20%-kal emelkedett meg. Ezzel szemben 2019. október és 2020. október között a budapesti családi házak átlagára már csak 5%-kal drágult 550 ezer Ft/m²-re, míg a paneleké és téglalakásoké se felfelé se lefelé nem változott, egész évben 570 ezer Ft/m² és 840 ezer Ft/m² körül mozgott.

Ami Szegedet illeti, az egyes lakóingatlan-típusainak átlagárának változása a fővárosiakhoz hasonlóan alakult. Tavaly nyár környéke óta a napfény városában is azonos átlagáron mozognak az eladásra kínált ingatlanok. Ez alól kivételt képeznek a családi házak, melyek átlagos négyzetméter árai még mindig kis léptékekben haladnak előre. Az elmúlt egy évben 350 ezer Ft/m²-ről 370 ezer Ft/m²-re emelkedett az átlagáruk. Szeged lakáspiaci kínálatában viszont inkább stagnálás van jelen. A panelek egy 350 ezer Ft/m²-es, a téglalakások pedig egy 480 ezer Ft/m²-es árszínvonalon helyezkednek el 2019 nyara óta.

Az albérleti díjak egyre kedvezőbbek lehetnek

Az alábbi diagramon Budapest és Szeged albérleteinek átlagár változását láthatjuk 2018. október és 2020. október közötti időszakban. Ebben a két évben Szeged kiadó lakásainak átlagára 2000 Ft/m² körül stagnált. A fővárosban viszont ugyanebben az időszakban elkezdtek csökkeni az albérleti díjak. 2019-es nyarától indult lefelé a 4000 Ft/m²-es csúcs, egészen  3200 Ft/m²-ig.

Bár Szegeden az albérleti díjak nem változtak, Budapesten jelentős a csökkenés mértéke. A lakóingatlanokkal ellentétben ennek oka javarészt a koronavírus megjelenése. A kormány által bevezetett intézkedések ráadásul továbbra sem fognak kedvezni a bérbeadóknak. A már online oktatásban résztvevő egyetemisták, valamint az időlegesen vagy véglegesen munkájukat vesztett ingázó és külföldi munkavállalók sorra mondják fel az albérleteket. Feltehetően az intézkedések hatására egyre több albérlet marad majd a kínálatban, ami egyre alacsonyabbra nyomja majd az árakat.
(Webrádió)

Galériánk

Szeged lakóingatlanainak átlagár változása Szeged lakóingatlanainak átlagár változása
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!