TV műsor

Így nézett ki a TIK 18 évvel ezelőtt

Belföld, 2021.03.15

Egykor sportpálya volt a helyén, sokat vitatkoztak arról, hogy illeszkedik-e a környezetébe, de mára Szeged egyik legismertebb épületévé vált. A járványhelyzet miatt most sajnos csak korlátozott szolgáltatásokat nyújt, de azért az élet nem állt le a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

SZTE TIK Anno Több éve készültek a most közölt fotók az egyetemi könyvtár építéséről. Jól láthatók még annak a betonkerítésnek a részletei, melyek korábban körbevették az egyetemi sportpályát, melyen többek között kispályás focimeccseket és teniszmérkőzéseket rendeztek. A bölcsészkar melletti hatalmas területet azonban más célra szánták az egyetem vezetői, ezért a meglehetősen lepukkant Ady téri sporttelep helyén kezdték el építeni a modern könyvtár épületét. Már a tervezés időszakában komoly vita kerekedett arról, mennyire illeszkedjen a környezete épületeinek stílusához az új intézmény.

Az egyértelmű volt, hogy a TIK egy előremutató, innovatív épület legyen, amely számos funkciónak kell, hogy megfeleljen. Fontos volt, hogy egy olyan központ épüljön, mely mind praktikusságában, mind kinézetében az élen jár. Mint a fotókon is látszik, óriási daruk mozgatták a hatalmas betonelemeket, melyek végül a javarészt üvegborítású épület stabilitását biztosítják. Végül A Hallgatói Szolgáltató Iroda, az SZTE Jegyzetbolt, az SZTE Ajándékbolt és a TIK Café mellett a Klebesberg Könyvtár kapott helyet a 25.000 négyzetméteres területű üvegpalotában.

A 2004. decemberi átadást követően előszeretettel nevezték bioplázának az épületet. Az intézmény legnagyobb erényeként említik, hogy egy térben található a klasszikus könyvtári tevékenység és a legújabb, számítógépes rendszer, így az olvasók egyszerre olvasgathatnak egy szakkönyvet, és kutathatnak a digitális térben a legújabb szakirodalom után. Mivel csupa üveg az épület, és óriási belső terekkel rendelkezik, egészen új érzés itt olvasni a korábbi, zárt Dugonics téri könyvtár után. Megnyitása óta az egyetem „zöld zászlóshajójává” vált a TIK, ugyanis számtalan környezetvédelmi díjat nyert el, rengeteg beruházás valósult meg és van folyamatban mind a mai napig a fenntarthatóság jegyében. A Központ teteje például immár 80 kWh energia előállítására alkalmas napelemparkkal rendelkezik, melyek mellett 2008 óta napkollektorok is helyet kaptak, aminek köszönhetően májustól egészen októberig kiváltható a gáz fogyasztása az egész épületnek.

A könyvtár a járvány miatti korlátozó intézkedés következtében tavaly november 11-e óta zárva tart, ám az Innovációs és Technológiai Minisztérium külön engedélyével korlátozottan elérhetővé teszik egyes szolgáltatásaikat az SZTE dolgozói, oktatói, doktoranduszai és végzős hallgatói számára.
(Webrádió)

Címkék

SZTE TIK Tanulmányi és Információs Központ

Galériánk

SZTE TIK Anno SZTE TIK Anno SZTE TIK Anno SZTE TIK Anno SZTE TIK Anno SZTE TIK Anno SZTE TIK Anno
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!