Gyopáros Alpár: jövőre már 270 milliárd forint használható fel a Magyar falu programban

Belföld, 2021.09.23

A jövő évi költségvetésből, már mintegy 270 milliárd forint használható fel a Magyar falu program működtetésére - jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön Leányfalun.

Gyopáros Alpár annak alkalmából nyilatkozott, hogy a szentendrei térség önkormányzati vezetőivel egyeztetett a kistelepülések igényeiről.

Emlékeztetett arra, hogy a program keretében az a 2900 magyarországi település pályázhat közösségi célok megvalósítására, amelyek lélekszáma nem éri el az ötezret. Ugyanakkor vannak olyan speciális pályázataik is, mint például a kisboltok létrehozásának támogatása, amelyek a kétezernél kisebb lélekszámú településeknek szólnak.

Az első évben, 2019-ben 150 milliárd forint, 2020-ban 220 milliárd forint volt a program keretösszege, 2021-ben pedig már 250 milliárd forintnyi fejlesztés hajthatnak végre a falvak. A keret tartalmazza a felülről nyitott falusi családi otthonteremtési kedvezményre felhasználható támogatás összegét, illetve a mellékutak felújítására szolgáló forrást is - sorolta.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a jogosult települések 99 százaléka részt vett már a tenderen és a pályázatok 99,8 százaléka, vagyis csaknem valamennyi sikeres volt.

Ugyanakkor - folytatta - a Magyar falu program különlegessége, hogy azt maguk a kistelepülések írják, vagyis az önkormányzatok igénye alapján írják ki évről-évre a pályázati lehetőségeket.

Ennek okán kerül sor a szentendrei térség önkormányzati vezetőivel folytatott megbeszélésre is - mondta Gyopáros Alpár.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a fórumot megelőzően beszámolt arról, hogy a pilis-dunakanyari térség 11 támogatásra jogosult települése 97 pályázat keretében, 1,5 milliárd forintnyi forrást nyert el a program indulása óta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!