György László: a zöldenergia-átállás éllovasa lehet Magyarország

Belföld, 2024.04.12

Egy globális átalakulásnak nem követője, hanem éllovasa lehet Magyarország azzal, hogy a zöldgazdasági átállás terén vezető pozícióba kerülhet - hangsúlyozta a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért felelős kormánybiztos pénteken Keszthelyen.

György László emlékeztetett arra, hogy április 15-ig van lehetősége bárkinek online kitölteni a 13 kérdésből álló zöldenergia nemzeti konzultációt, amelyben az emberek véleményére kíváncsiak.

Úgy vélekedett: nemcsak magyarok százezreinek tudnak évtizedekre előre jól fizető munkát biztosítani a zöldátállás révén, de unokáinknak is tiszta, környezetbarát, fenntartható életet teremthetünk. Óriási a tétje a zöldgazdasági fordulatnak, ugyanis 2020-ban 1300 milliárd dollárt tett ki ez a szegmens a világgazdaságban, de 2050-re ez az összeg elérheti a 10 300 milliárd dollárt - ismertette a politikus.

Kifejtette, hogy négy dimenziója van a zöldgazdaságnak: az energiatermelés, a -tárolás, a technológiák és az újrahasznosítás.

Magyarország 2020-ban kitűzött célja szerint tíz év alatt el fogja érni, hogy a villamosáram-termelés 90 százalékban szén-dioxid-mentes legyen, miközben a naperőművi kapacitások növekedése már most elérte a 2030-as célt. Az akkumulátorok gyártásában Kína, az Egyesült Államok és Németország után a negyedik legnagyobb kapacitással rendelkezik majd Magyarország 2030-ra - közölte György László.

Beszélt arról is, hogy a napenergia plusz program 75 milliárd forintot biztosít a családoknak, most indul el az új otthonfelújítási program, a vállalkozásoknak a zöldátálláshoz kedvezményes hitelt kínálnak, 30 milliárd forintos keretből elektromos autók vásárlását segítik, a 25 ezer lakosúnál nagyobb településeken pedig csak zöldbuszok vásárlását támogatja a kormány. Az akkumulátorok újrahasznosításának terén is élen jár Magyarország, a hulladékkoncessziónak köszönhetően képes megszervezni ezt az energiaigényes technológiai és alapanyag-ellátási folyamatot.

Manninger Jenő polgármester (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy Keszthelyen hamarosan vitára bocsátják a város zöldstratégiáját, helyi szakemberekkel, egyesületekkel tárgyalnak róla. A Balaton-parti település környezetvédelmi szempontból kedvező adottságú, mert jelentős zöldfelületekkel rendelkezik és nincs komoly szennyezőforrás, de a hulladékgazdálkodás és a távfűtés terén például vannak még lehetőségek zöld megoldásokra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!