György László: Magyarország a globális zöldenergetikai fordulat éllovasa

Belföld, 2024.04.04

Büszkék lehetünk rá, hogy Magyarország a globális zöld energetikai fordulatnak nem követője, hanem éllovasa - mondta a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért felelős kormánybiztos csütörtökön Rétságon sajtótájékoztatón.

Hozzátette: azért fontos ez, mert a zöld gazdaság családok százezreinek fog biztos megélhetést biztosítani jól fizető munkahelyeken keresztül nemcsak az előttünk álló években, de évtizedekben is. Ezen túlmenően pedig garantálja, hogy az unokáink és az ő gyermekeik, unokáik is biztonságos, fenntartható, környezetbarát módon élhessenek.

A kormány által nemrég elindított zöldenergetikai konzultációhoz kapcsolódó tájékoztatón a kormánybiztos kifejtette: a zöldenergia négy területet jelent - előállítás, tárolás, felhasználás és körforgásos gazdaság -, és nagyon fontos, hogy Magyarország valamennyiben éllovasa legyen a globális átalakulásnak.

Ismertetése szerint ez a leggyorsabban fejlődő gazdasági terület ma a világban: 2020-ban a zöld gazdaság globális piaca 1300 milliárd dollár volt (ez 6,5-szerese volt az akkori magyar GDP-nek). A piac 2050-re a nyolcszorosára bővül az előrejelzések szerint.

György László emlékeztetett: a magyar kormány 2020-ban meghirdette a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelyben célul tűzte ki, hogy 2030-ra a villamos energiát 90 százalékban szén-dioxid kibocsátása nélkül tudjuk megtermelni, és a 2030-ra tervezett naperőművi kapacitást már 2024-re elérte Magyarország.

Kitért rá, hogy 2030-ra Magyarország a negyedik legnagyobb energiatároló berendezésgyártó kapacitással fog rendelkezni. "Mondjuk ki: a negyedik legnagyobb akkumulátorgyártó kapacitással fog rendelkezni Kína, az Egyesült Államok és Németország után. Tehát nagy halakkal úszunk együtt az óceánban olyan területen, ahol a kapacitásokért öldöklő verseny zajlik" - fogalmazott a kormánybiztos.

A körforgásos gazdaságról egy tanulmány alapján közölte, 2050-re az Európai Unió az energiatároló és -előállító berendezésekhez szükséges kritikus nyersanyagokat 45-70 százalékban újrahasznosításból biztosítja majd.

György László mindenkit arra kért, töltse ki április 15-ig a zöldenergetikai online konzultációt.

A sajtótájékoztatón Balla Mihály, a térség fideszes képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy Nógrád zöld vármegye, lévén az ország legerdősültebb megyéje. "Talán érzékenyebbek vagyunk arra, hogy a megújuló energia, a zöld energia ott legyen a mindennapi életünkben" - fogalmazott, a jövő egyik legnagyobb kihívásának nevezve azt, hogy mennyire tudunk gazdálkodni vele, illetve miből fogjuk előállítani az energiát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!