György László: sikeres és bővül a Tanítsunk Magyarországért program

Belföld, 2020.09.30

Folyamatosan és erőteljesen bővül a Tanítsunk Magyarországért mentorprogram, amelyben ősztől már 1639 felső tagozatos általános iskolás és 377 mentor vesz részt az ország mintegy hatvan kistelepülésén - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerdán Pécsen.

György László azt követően nyilatkozott újságíróknak a programról, hogy csaknem száz professzionális hordozható számítógépet adtak át a kezdeményezésben részt vevő, mentorált tanulók részére egyidejűleg az ország négy pontján: Pécsen, Debrecenben, Miskolcon és Nyíregyházán.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a Tanítsunk Magyarországért program azzal a céllal indult el a kormányzat, a Klebelsberg Központ és felsőoktatási intézmények összefogásával, hogy segítsenek a munka- és továbbtanulási lehetőségektől távoli kistelepüléseken élő fiataloknak.

A programmal azt szeretnék elérni, hogy a diákoknak 14 éves korukban ne jelentsen nehézséget az iskolaváltás, az azzal járó rendszeres utazás és a beilleszkedés; a tapasztalatok szerint ugyanis leginkább ezek felelősek a középiskolai lemorzsolódásért - mondta György László.

Kiemelte: a kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy ma már hét egyetem vesz részt a mentorok képzésében, s a meglévő 377 után további 650 hallgató jelezte részvételi szándékát, kezdte meg a feladat ellátásához szükséges kurzust.

A miskolci hasonló rendezvényről online bejelentkező Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke a számítógépek ünnepélyes átadása előtt azt mondta, a mentorprogram nemcsak a fiatalok pályaválasztásában segít, de mély kapcsolatokat is teremt mentorok és mentoráltak között, s alkalmas a tehetségek kiválasztására, erősíti a felsőoktatásban részt vevők felelősségvállalását.

Reményét fejezte ki, hogy a mostani mentorok a fiatalokat a középiskolai és az egyetemi évek alatt is végigkísérik majd.

Szekeres Pál, a laptopokat felajánló ABC Alapítvány kuratóriumi elnöke, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa a debreceni eseményről online bejelentkezve azt mondta, az eszközökkel a jövőbe szeretnének befektetni. Hozzátette: törekednek arra, hogy a jövőben további, a digitális oktatást szolgáló eszközökhöz juthassanak hozzá a diákok.

A Tanítsunk Magyarországért programmal kistelepüléseken élő fiatalokat támogatnak tanulmányaik sikeres elvégzésében, látókörük szélesítésében, a tudatos iskolaválasztásban. A diákok mellé szegődő egyetemista mentorok feladata, hogy megmutassák a diákoknak a településen túli világ lehetőségeit, például a szakképző intézményeket, a középiskolákat, a különféle munkahelyeket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!