Gyorsforgalmi utat adtak át Craiova és Pitesti között, de a romániai megyék felében nincs autópálya vagy gyorsforgalmi út

Belföld, 2023.12.23

Szombaton a dél-romániai Craiova és Pitesti közötti gyorsforgalmi út újabb szakaszát adták át. Ez azonban nem változtat azon a helyzeten, hogy a romániai megyék felében, 21 megyében nincs egyetlen kilométernyi autópálya vagy gyorsforgalmi út sem - olvasható az Economedia.ro gazdasági portálon.

A romániai közúti infrastruktúra állapotáról rendszeresen cikkező portál a PeCifre.ro statisztikai elemzése alapján írt az ország 41 megyéjében és Bukarestben található közutak helyzetéről. Az apropót az adta, hogy a dél-romániai Craiova és Pitesti közötti gyorsforgalmi út (Dex12) újabb 32 kilométeres szakaszát adták át a gépkocsiforgalomnak. Ezzel Olt megye az előkelő 8. helyre lépett elő a legtöbb kilométernyi gyorsforgalmi úttal rendelkező romániai megyék rangsorában.

A statisztika szerint a rangsort Temes megye vezeti, a bánsági megyében 106 kilométernyi autópálya és gyorsforgalmi út van. A dobogó második fokán a dél-romániai Calarasi áll 103 kilométerrel, míg a harmadik a dél-erdélyi Fehér megye 98 kilométerrel. Bukarest és Ilfov megye csak ezután következik 91 kilométernyi autópályával és gyorsforgalmi úttal.

A rangsor elején van még a Fekete-tenger partján található Konstanca (88 km), a dél-erdélyi Hunyad (81 km), illetve a közép-erdélyi Kolozs megye (79 km). Az erdélyi megyék közül még Szeben (67 km), Arad (65 km) és Maros (44) megye büszkélkedhet autópályaszakasszal. Az észak-erdélyi A3-as autópálya nyomvonalán található Szilágy megyében csupán 14, Biharban 5, Brassóban 6 kilométernyi sztráda van.

A többi erdélyi megyében ennél is rosszabb a helyzet, Hargita, Kovászna és Beszterce-Naszód megyében nincs autópálya vagy gyorsforgalmi út, akárcsak a partiumi Szatmár megyében és Máramarosban.

Románia 21 megyéjében az országút a legmagasabb kategóriájú közút, ezek között a moldvai és dél-romániai megyék vannak túlsúlyban.

Erdélyben csütörtökön nyitották meg az észak-erdélyi A3-as autópálya Kolozsvár és Marosvásárhely közötti még hiányzó 16 kilométeres szakaszát. A Brassó és a borsi magyar-román határátkelő között tervezett 415 kilométer hosszú A3-as sztrádából az Aranyosgyéres és Maroskece közötti szakasz megnyitásával 118 kilométer épült meg.

Az idén átadott új szakaszokkal a romániai autópályák és gyorsforgalmi utak hálózata pár kilométerrel meghaladta az ezer kilométert.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!