Gyurcsány Ferenc: lehessen tisztességesen megélni a fizetésből és a nyugdíjból

Belföld, 2023.10.22

Lehessen tisztességesen megélni a fizetésből és a nyugdíjból, mindenkinek legyen legalább háromhavi megtakarítása, és mindenki évente legalább egy hétre tudjon elutazni pihenni - foglalta össze a Demokratikus Koalíció elnöke pártja programját a DK szombati, budapesti, születésnapi rendezvényén.

A Demokratikus Koalíció születésnapi rendezvénye Budapesten Gyurcsány Ferenc az egyik fővárosi moziban tartott eseményen arról beszélt, hogy 12 évével a DK a magyar haza felnőtt, komoly, befolyásos, tisztességes és becsületes pártja.

A kormány azt mondja, hogy Magyarország keresztény ország, de Magyarországon vannak istenhívők, Isten létezésében kételkedők és azt tagadók - közölte. Az ország egészében nem vallásos ország, hanem vallásos is - fogalmazott a politikus. A DK olyan országot akar, ami minden embernek jó hazája szeretne lenni, mert Magyarország valamennyiünk hazája, keresztényeké, hívőké és nem vallásosoké is - jelentette ki.

Beszélt arról, hogy az "iszonytató versenyben", ami nagyon sok területen ott van a kultúrától a sportig, a gazdaságtól a tudományig, elveszni látszik az a közös hit, hogy az ember jó, jónak született. A Demokratikus Koalíció olyan világot szeretne teremteni, ahol az emberi jóság ott van a vitákban és a versenyben is, nem pedig olyat, ahol valakik azt gondolják, hogy akik nem értenek velük egyet, azok rosszak, ördögiek, "állatiasok" - emelte ki.

Nagyjából 250 éve a közéleti beszélgetések központjában ott van a szabadság ügye - emlékeztetett a politikus. Abból a szabadságból azonban, ami a legbefolyásosabbak szabadsága és nem jár együtt a másokért viselt felelősséggel, abból uralom lesz, hatalmaskodás lesz - állította.

A politikus felszólított, hogy aki szabadságról beszél, az tegye hozzá, hogy "lehetőséggel kibélelt" szabadságot szeretne mindenki kezébe adni, mert csak ez teremti meg annak a lehetőségét, hogy az emberek ne legyenek alávetettek.

Gyurcsány Ferenc kijelentette, nincsen szabadság rend nélkül, a szabadság nem nélkülözheti azt a rendet, amivel fent lehet tartani a közösségeket. A szociáldemokraták nem a hatalom, hanem a szabadság rendjének a hívei - mutatott rá.

A pártelnök kifejtette, hogy az énközpontú politikáknak a két legjobb áramlata a konzervativizmus és a liberalizmus. A szociáldemokraták és a zöldek azonban a két "mi központú" áramlat, mert azt gondolják, hogy valamennyi emberért és a környezetért is felelősséggel viseltetnek - szögezte le.

A politikus úgy fogalmazott, hogy az ország valójában lakhely, fizikai meghatározása egy szervezett földdarabnak, ami határokkal rendelkezik. A haza ennél több, a haza az ott élő emberek közösségéről szól, a haza azt jelenti, hogy otthon vagyok, biztonságban vagyok, megérkeztem, vigyáznak rám - jelentette ki.

A magyar köztársaság az emberek állama kell, hogy legyen - vélekedett Gyurcsány Ferenc. Nem az állam a főnök, az államot mi csináljuk, mi hozzuk létre, mi vagyunk azok, akik meghatározzuk, szabályozzuk és ellenőrizzük az állam működését és nem az állam teszi ugyanezt fordítva - érvelt a politikus. Fizetünk az állam szolgáltatásaiért, az állam nem kegyet gyakorol, amikor védi a hazát, szervezezi az oktatást, utakat és egészségügyi rendszert tart fenn - hangsúlyozta.

A DK azt gondolja, hogy Magyarország a hazánk, Európa pedig az otthonunk - szögezte le. Hangsúlyozta, amikor a DK Európai Egyesült Államokról szól, akkor nem a magyar államiság elvesztéséről, hanem sok állam tervezett, szabályozott együttműködéséről beszél.

A felelősség témakörére rátérve a pártelnök hangsúlyozta, egyetlen szociáldemokrata pártnak sem kell szégyenkeznie azért, hogy ne vette volna komolyan a fiatalokért vagy az idősebb generációkért viselt közös felelősséget. Hozzátette, a holnap szociáldemokrata politikája egy zöld politika, mert egyre inkább úgy kell élni, hogy a Föld erőforrásai végesek, ezért közösen kell rájuk vigyázni. A modernitás felelősségéről beszélve kijelentette, akik a tegnap iskoláját akarják a mában működtetni, azok elárulják a holnapot és a ma felcseperedő holnapi generációt.

Az esemény végén Adámy Péter, a DK digitális stratégiai vezetője bemutatta a párt mobilaalkalmazását, a DK Pluszt.
(MTI)

Címkék

Demokratikus Koalíció Gyurcsány Ferenc

Galériánk

A Demokratikus Koalíció születésnapi rendezvénye Budapesten A Demokratikus Koalíció születésnapi rendezvénye Budapesten A Demokratikus Koalíció születésnapi rendezvénye Budapesten A Demokratikus Koalíció születésnapi rendezvénye Budapesten
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!