TV műsor

Habsburg Ottó és a rendszerváltozás kapcsolatáról rendeznek konferenciát

Belföld, 2019.10.02

Habsburg Ottó és a rendszerváltozás kapcsolatáról rendeznek nemzetközi konferenciát a jövő héten Budapesten.

Az október 10-11-re a Habsburg Ottó Alapítvány által szervezett konferencián felszólal Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Walburga Habsburg-Douglas, a Páneurópai Unió alelnöke, Eva Demmerle történész, író, Habsburg Ottó politikai tanácsadója, sajtófőnöke, valamint Ingo Friedrich, az Európai Parlament volt alelnöke.

Nagy István nagykövet, az alapítvány kuratóriumi elnöke az intézmény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az alapítvány megalakulásához nagyon pozitív volt a hozzáállás mindkét oldalon, a magyar kormány és a Habsburg család részéről is. Az alapítvány egyik fő célja a Habsburg Ottóhoz köthető archívum feldolgozása, hosszú távon pedig egy európai tudományos intézményt szeretnének kialakítani, amely az európai jövőképpel foglalkozik - közölte.

Prőhle Gergely igazgató emlékeztetett: az alapítvány alapító okiratát 2017-ben írták alá. A tervek szerint 2021 nyarán beköltöznek a Várba, addig a Szentkirályi utcában működik az intézmény, ott, ami valaha az evangélikus egyház levéltára volt. Az alapítvány első nagyobb rendezvénye lesz a jövő heti konferencia - tette hozzá.

Kifejtette: Habsburg Ottónak korábban, "kis koronahercegként" is nagy kultusza volt. A gyűjteményben a fényképek arról árulkodnak, hogyan lépett a családfői szerepbe, valamint arról, hogyan tudott államférfiként viselkedni akkor is, amikor valós hatalma nem volt - fogalmazott.

Megjegyezte: bármennyire is modern európai demokratikus világban gondolkodott Habsburg Ottó, mindig ott volt "a dinasztikus szempont, a dinasztikus tapasztalat" a háttérben.

Prőhle Gergely felidézte: hosszú évtizedeken át Habsburg Ottó volt az egyetlen, aki magyarul megszólalt az Európai Parlamentben. Ez annak bizonyítéka, hogy levonta a tanulságot a monarchia történetéből: úgy próbálta alakítani a saját politikáját, hogy a kis népek érdekeit is megfelelően képviselje. Habsburg Ottó nagy magyar hazafinak tekinthető - vélekedett.

Kitért rá: az alapítvány alapvető feladata Habsburg Ottó hagyatéknak feldolgozása, emellett pedig cél a szellemi hagyatékának megismertetése is.

Habsburg Ottó (1912-2011) politikus, közíró, a Páneurópai Piknik egyik kezdeményezője, az utolsó Habsburg-trónörökös volt. 1979 és 1999 között a CSU-frakció mandátumával tagja volt az Európai Parlamentnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!