Hamarosan közpark lehet a Kállay ligetből

Belföld, 2023.11.14

Elindult a Kállay liget közparkká alakításának folyamata, a részletekről Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatta a sajtó képviselőit kedd délután.

Kállay liget Mint az önkormányzati cégvezető elmondta, a Kállay liget körül egy új lakónegyed épült, a lakosok részéről pedig jogosan merült fel az igény a park közcélú hasznosítására. A parkot jelenleg erdőként tartják nyílván, ami azt jelenti, hogy erdészeti üzemtervezés alatt áll, az önkormányzatnak pedig művelési kötelezettsége van, amely alól szeretnék kivonni és közparkká nyilvánítani. Makrai László hozzátette, a közparkká nyilvánítás folyamata elkezdődött annak érdekében, hogy a közjóléti cél megvalósuljon, vagyis birtokba vehessék a környéken élő gyermekes családok, melynek keretében játszóteret és kültéri edzőparkot alakíthatnak ki.

A mintegy 1,7 hektáros terület jelenleg erdőként nyilvántartott, ami bármilyen hasonló beruházást lehetetlenné tesz.  

Annak érdekében, hogy a kitűzött cél megvalósuljon, vagyis, hogy a lakók birtokba vehessék a parkot, gyérítésre van szükség, amely főleg az elöregedett állományt érintené. A fák egy része sajnos egészségügyileg sem megfelelő, egy részüket így ki kell vágni, míg egy másik részét pedig nyesni kell - tette hozzá a szakember. A parkban a kőris és szilfák a jellemzőek, amelyek közül főleg utóbbiak vannak rossz állapotban.  

A munkálatok miatt januárban egy kisebb áramkimaradás is várható a környéken. A Kállay liget környékén élő lakosok gyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy mielőbb megvalósuljon egy játszótér a parkban, amely azonban csak azután lehetséges, hogy a kiöregedő, veszélyes fákat eltávolították.  

Mint Makrai László megjegyezte, az önkormányzatnak hasonló méretű csere erdőt kell biztosítani az erdészet részére. A csere erdő területének kiválasztása jelenleg is folyamatban van Szeged közelében, ahol mintegy 8000 csemetét telepítenek.  
(Webrádió)

Címkék

Kállay liget Közpark

Galériánk

Kállay liget Kállay liget
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!