Hankó Balázs: a kormánynak a legfontosabb a magyar siker

Belföld, 2024.05.24

A kormánynak a legfontosabb a magyar siker, a magyar egyetemisták és kutatók sikere, ezért 34 milliárd forint értékű forrást mozgósított az oktatói, kutatói és hallgatói mobilitás, valamint a kutatás támogatására - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Hankó Balázs politikai döntésnek nevezte, hogy Brüsszel kizárta Magyarországot az Erasmus+ programból, amellyel 200 ezer magyar diák és 20-20 ezer oktató, kutató esett el a mobilitási programoktól és a kutatási együttműködéstől.

Kiemelte: a kormány hat hónappal ezelőtt levélben tudatta Brüsszellel, hogy milyen jogszabályi változtatásokat léptettek életbe, de azóta nem kapott választ.

Nehéz úgy előrébb menni, hogy direkt húzzák az időt - tette hozzá.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a kormány két brüsszeli autonómiakövetelést nem fogadott el,

Az egyik az volt, hogy zárják ki a magyar rektorokat és professzorokat, azaz az egyetemek képviselőit a kuratóriumokból, a másik pedig az, hogy külföldi NGO-k mondják meg, kiket jelölnek a magyar egyetemek fenntartó testületeibe. Ezt a két dolgot nem fogadta el a kormány, és nem is fogja elfogadni - hangsúlyozta.

Hankó Balázs ismertette a nyolcezer diákot elérő Pannónia programot, amely az Erasmus+ programmal szemben teljes kreditelismerést tartalmaz, valamint emelt, 350-500 ezer forintos ösztöndíj is jár vele, továbbá nem csak európai, hanem a világ más egyetemeire is eljuthatnak a fiatalok egyetemközi szerződések által.

Azért is kell a világra nyitni, mert Európa versenyképessége csökken, az elmúlt 15 évben nyolc százalékkal csökkent Európa tudományos teljesítménye, és Kína, illetve az Egyesült Államok is előz már - mondta.

A HU-rizont programban a kormány nyolcmilliárd forintot biztosít arra, hogy kiváló magyar egyetemek és kutatók vezető külföldi egyetemekkel működjenek együtt a magyar társadalom és a gazdaság érdekeit szolgáló olyan területeken, mint az egészséges élet, a digitalizáció, vagy a zöld átállás - mondta Hankó Balázs.

Arról is beszélt: a kormány hatmilliárd forintot fordít arra, hogy sztárkutatók jöjjenek a magyar felsőoktatási intézményekbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!