Hankó Balázs: az év végéig húszezer álláskereső vehet részt egy felnőttképzési programban

Belföld, 2024.05.10

Az év végéig mintegy húszezer álláskereső vehet részt egy felnőttképzést biztosító országos programban - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára a projekt Hajdú-Bihar vármegyei indításának alkalmából pénteken Hajdúnánáson.

Hankó Balázs kifejtette, a debreceni és a berettyóújfalui szakképzési centrumok koordinálásban megvalósuló vármegyei programrészben tizennyolc helyszínen, 57 képzési csoportban, 643 álláskereső intenzív képzése kezdődik el, ők néhány hónap alatt részszakmát és szakmát szerezhetnek vagy szakképesítést kaphatnak.

A programot azért indították el, hogy szakmát adjanak minden dolgozni vágyónak, olyat, amelyben rögtön elhelyezkedhet, mert van iránta munkaerőpiaci kereslet - közölte a megnyitó eseményen az államtitkár, hozzátéve, a résztvevők számára a képzéseket száz százalékban támogatják.

Hankó Balázs elmondta, az elsősorban munkaerőpiaci fókuszú felnőttképzési program lebonyolításában a vármegyei kormányhivatal mellett a szakképzési centrumok vesznek részt, de partnerek még az egyetemek, más felnőttképzési intézmények, illetve a kereskedelmi és iparkamara is.

Az államtitkár kifejtette, a programban elsőként a kormányhivatal az álláskeresők preferenciáit vizsgálja meg, segít összhangba hozni a munkaerőpiaci keresletet az álláskeresői kínálattal, majd erre épül rá a szakképzési centrumok által lebonyolított képzés.

Az eseményen Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója hangsúlyozta, a vármegyében már elkezdődtek az első képzések, Derecskén például tíz álláskereső számára indítottak el betegkísérő-képzést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!