TV műsor

Három belvárosi park újult meg Szegeden

Belföld, 2020.11.25

Uniós támogatással több mint 1,6 milliárd forintból megújult a Stefánia, a Móra park és a Roosevelt tér Szeged belvárosában - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

Móra park szökőkút 2 A közlemény szerint a 28 ezer négyzetmétert érintő fejlesztés költségeiből 850 millió forintot fedezett uniós támogatás, emellett az önkormányzat 827,5 millió forint saját forrást használt fel.

A Móra parkban és a Stefánián 24 fát, 4200 cserjét, 4700 virágot ültettek, megújult a Roosevelt tér gyepe, ez utóbbi helyen még 370 évelő növényt is telepítettek. A kiszáradt vagy beteg fákat újakkal pótolták. A növények öntözéséről a Stefánián és a Móra parkban automata rendszer gondoskodik. A három területen járdákat építettek, a parki sétányok gyöngykavics helyett könnyebben fenntartható, műgyantás kötőanyagú, vízáteresztő kavicsburkolatot kaptak. Kerékpártámaszokat, padokat és hulladékgyűjtőket is elhelyeztek. A közbiztonságot térfigyelő kamerák növelik.

A Stefánián a sportolni vágyókat több fitneszeszköz, a gyerekeket a hagyományosnál jóval többet kínáló játszótér várja, a parkot ladikformájú növényágyak díszítik. A beruházás részeként megújult a Stefánia közlekedési infrastruktúrája is.

A Móra parkban korszerű, víztakarékos, fenntartható módon üzemelő szökőkút épült a régi helyén - olyan, amilyet a szegediek szavaztak meg 2016-ban. A 110 fúvókával és a lámpákkal víz- és fényjátékot tudnak zenével összehangolni. Látványos a szökőkút a feszített víztükörrel is, a benne álló 3-4 centiméteres vízben a múzeum épülete tükröződik, amely külső díszkivilágítást kapott. Az 500 négyzetméteres szökőkút vízmentes állapotban rendezvény- vagy nézőtérként működhet.

Restaurálták a parkban található szobrokat, a Móra Ferenc, Tömörkény István, Mikszáth Kálmán írókat és Reizner Jánost, a szegedi múzeum alapítóját, első igazgatóját bemutató alkotásokat.

A Roosevelt tér megújult játszóterén - melyet színes gumifelületek tesznek biztonságossá - integrált játszóeszközöket helyeztek el, amelyeket ép és fogyatékkal élő gyerekek egyaránt használhatnak.

A kivitelezési munkálatokat a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi vállalkozás, a HPQ Plus Kft. végezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!