Három új gyalogosátkelőt alakítottak ki a Nyugati téren Budapesten

Belföld, 2023.09.15

Már akadálymentesen, az aluljáró használata nélkül is körbejárható a fővárosi Nyugati tér és annak forgalmas közlekedési csomópontja - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.

Azt írták, hogy a fejlesztéssel közvetlen felszíni gyalogos-összeköttetést kapott a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út, valamint a Teréz körút és a Szent István körút. A gyalogosátkelőkkel egy időben kerékpáros-átvezetések is létesültek a Nyugati térnél.

Az, hogy aluljáró igénybevétele nélkül, a felszínen is át lehet kelni gyalog a Nyugati tér különböző részei között, nemcsak a mozgásukban korlátozott, valamint vak és gyengén látóknak vált kényelmesen és biztonságosan átjárhatóvá a tér, hanem az időseknek, a babakocsival és a kisgyermekkel közlekedőknek, valamint a bőrönddel utazóknak is - hangsúlyozta a BKK.

Három helyen alakítottak ki jelzőlámpával védett gyalogátkelőhelyet: a Teréz körút és a Szent István körút között az északi és a déli oldalon, továbbá a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út között a Szent István körút felőli részen.

Arra is kitértek, hogy mindegyik zebra akadálymentes, így azokat mind a mozgásukban korlátozottak, mind a vak és gyengén látó emberek biztonságosan igénybe vehetik.

A gyalogosok mellett a kerékpárosok és rolleresek is biztonságosan kelhetnek át ezentúl a Nagykörút, a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésén. A korábban megépült védett kerékpársávok folytatását is kialakították a csomóponton keresztül, így egybefüggő kerékpárút-hálózat jött létre a környéken.

A Nyugati téri átalakítást a Blaha Lujza téri zebrák kedvező fogadtatása is ösztönözte. A Blaha Lujza téri új gyalogátkelőhelyeket használók száma a tavalyihoz képest 20 százalékkal nőtt a reggeli csúcsórában - írták.

Az új átkelőket a fővárosi önkormányzat megbízásából a Budapest Közút építette - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!