Hat év börtönbüntetést kapott vesztegetés elfogadása és közokirat-hamisítás miatt egy pécsi egyesület vezetője

Belföld, 2023.06.06

Első fokon hat év börtönbüntetést szabott ki a Pécsi Törvényszék egy pécsi férfire, amiért egy helyi egyesület vezetőjeként el nem végzett közérdekű munkákat sokszor pénzért és szeszes italért igazolt le.

A Pécsi Törvényszék az egy nappal korábban meghozott ítélet kapcsán kiadott keddi közleményében azt írta: a vádlott egy helyi, közérdekű munka végrehajtásában kijelölhető foglalkoztatóként működő egyesület elnöke volt.

Az egyesület számára egy helyi nonprofit társasággal kötött megállapodás tette lehetővé, hogy kijelölhető foglalkoztató legyen a közérdekű munka végrehajtása során. E társaságtól az egyesület 2018 és 2020 között több mint hétmillió forint támogatást kapott közterületi munkákkal kapcsolatos működési költségekre, tevékenysége fejlesztésére és együttesen kijelölt programokban meghatározott célok megvalósítására.

A férfi a szervezet vezetőjeként rendszeres haszonszerzés céljából 2018 decembere és 2020 áprilisa között pénzért, saját részére végeztetett munkáért, szeszes italért, illatszer ígéretéért ténylegesen el nem végzett közérdekű munkákat igazolt le a nyilvántartási lapon, majd a dokumentáció egy részét továbbította a baranyai kormányhivatalnak.

A bíróság közleménye szerint a vádlott huszonnégyszer hagyta magát megvesztegetni, továbbá tizennégy alkalommal követett el közokirat-hamisítást.

A Pécsi Törvényszék a férfit - halmazati büntetésül - hat év börtönre ítélte, emellett további kilenc vádlott esetében - vesztegetés, illetve felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás miatt - hat hónap és egy év nyolc hónap közötti tartamú - részben felfüggesztett - szabadságvesztést szabott ki.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így az nem jogerős, ugyanakkor a bíróság korábban, előkészítő üléseken tizennégy vádlott vonatkozásában már befejezte az eljárást - olvasható a törvényszéki közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!