TV műsor

Hatalmas ablakkal tisztelegnek a híres üvegművész előtt a Hajnóczy utcában

Belföld, 2021.04.22

Szerda este bejezte a két street art művész a Hajnóczy utcában annak a tűzfalfestménynek a készítését, mely a híres üvegművésznek, Róth Manónak állít emléket.

Róth Manó falfestmény Marton Ákos és Vinkó Leó már készül az újabb nagy feladatra, a SZETÁV székháza melletti fűtőmű kifestésére.

Egy hatalmas pálmafa került a Hajnóczy utca 13. számú ház tűzfalára. Felette Róth Manó neve és életének két legfontosabb dátuma 1868-1935. A kép tetején keleties ívben látható a szegedi Új zsinagóga épülete, melynek üvegablakait a fent említett mester készítette. Róth Manó sok munkáját bátyjával, Miksával együtt készítette, de a szegedi zsinagóga és a kecskeméti református gimnázium ablakai a saját munkái. Az ő keze munkája a Gellért Szálló halljának üvegfestménye is.

A két szegedi festő nem egészen egy hónap alatt készítette el az alkotást, amely rendkívül hangulatossá teszi a zsinagóga melletti utcarészletet. Vinkó Leó kérdésünkre elmondta, hogy ez az eddigi legnagyobb tűzfalfestményük, de egy hasonló méretűt készítettek már Kiskunhalason. Több szegedi fűtőművet láttak már hangulatos jelenetekkel, például Felsővároson molnárfecskék díszítik az ipari létesítmény oldalát.

A festők minden street art alkotásukat homlokzatfestékkel készítették, amely jól ellenáll az időjárás viszontagságainak. A Hajnóczy utcai festményhez körülbelül 70 liter festéket használtak fel. Most az egyik legfontosabb megbízójuk, a SZETÁV Vág utcai székháza mellett álló fűtőmű következik, amelyhez várhatóan május első napjaiban kezdenek hozzá. Addig is lesznek kisebb munkáik, hiszen többek között a nyitásra készülő Nyugi Kertben készítenek el egy festményt.

Fotó: Iványi Aurél
(Webrádió)

Címkék

Róth Manó Hajnóczy utca
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!