Havazás - Egyes hegyvidéki szakaszokon és határátkelőknél időszakoson korlátozhatják a teherautók forgalmát

Belföld, 2023.11.30

A balesetek elkerüléséért egyes hegyvidéki szakaszokon és határátkelőknél időszakosan korlátozhatják a teherautók forgalmát - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint egyelőre nincs fennakadás az országos közutakon, ugyanakkor a szakemberek már most arra hívják fel a teherautóval közlekedők figyelmét, hogy közlekedésbiztonsági okok miatt időszakosan korlátozhatják a mozgásukat, ha azt az időjárási körülmények indokolják. Ez vonatkozhat több szomszédos ország határátkelőjére a ki- és belépő oldalon egyaránt, ezért érdemes folyamatosan figyelemmel követniük a www.utinform.hu oldalt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdától csütörtök reggelig országosan csaknem 5000 tonna útszóró sót és mintegy 300 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttatott ki a kezelésébe tartozó utakra. Az ónos esővel és intenzív havazással érintett területeken a legmagasabb készültségi fokozatban, teljes humán erőforrással és gépi állománnyal az utakon dolgoznak. A folyamatos és ütemezett munkavégzés mellett, főleg az ónos esővel érintett területeken időszakosan lehetnek téliesebb útviszonyok.

Hangsúlyozták: a személyautósoktól azt kérik, hogy csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített, téli gumival felszerelt járművekkel induljanak el, és csak akkor, ha halaszthatatlan dolguk van.

A teherautóval, vagyis a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművekkel közlekedőknek fel kell készülniük arra is, hogy egyes hegyvidéki szakaszokon - mint például Veszprém vármegyében a 82-es és 83-as főút, Nógrádban a 2-es főút vagy Pest vármegyében Tinnye környékén - időszakosan megállíthatják őket. A korábbi évek tapasztalatai alapján vannak olyan térségek, ahol ónos eső vagy intenzív havazás esetén a teherautók nehezebben tudnak közlekedni az emelkedőkön, az esetleges balesetek miatt pedig nagyobb torlódások alakulhatnak ki, és ilyenkor a feltorlódott kocsisorokban vesztegelhetnek a közútkezelő munkagépei is - ismertette a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A közleményben a szakemberek arra kérik a nehézgépjárművel közlekedőket, hogy vezessenek a szokásosnál óvatosabban, az időszakos korlátozásokat tartsák be, és olyan helyszínt válasszanak majd az esetleges várakozási időre, ahol biztonságosan meg tudnak állni és onnan el tudnak indulni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!