Hétmilliárd forintból fejlesztheti úthálózatát Békéscsaba

Belföld, 2020.11.25

Hétmilliárd forintot meghaladó összegből fejlesztheti úthálózatát Békéscsaba a Modern városok program (MVP) részeként; az erről szóló kormányhatározat szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Herczeg Tamás fideszes országgyűlési képviselő szerint ezzel a békési megyeszékhely történetének legnagyobb útépítési programja valósulhat meg.

A politikus az MTI-nek elmondta, Békéscsabán jelenleg 119 utcában nincs szilárd útburkolat, jellemzően a város külső, az utóbbi években, évtizedekben benépesült részein. Ebből 84 utcára már van engedélyezett kiviteli terv; hat utcára pedig elkészítik az engedélyes tervdokumentációt.

A forrásból mintegy 22 kilométernyi útszakaszt lehet leaszfaltozni, a munkálatok jövőre kezdődhetnek - közölte. Az összeg egy része útfelújításra fordítható, ami döntően a belvárosban zajlik majd, ám azok a szakaszok nincsenek még kijelölve.

Herczeg Tamás emlékeztetett, az MVP keretei között 2016-ban Orbán Viktor miniszterelnök és Szarvas Péter polgármester által aláírt együttműködési megállapodás számos fejlesztési elképzelést tartalmazott, de annak a dokumentumnak nem volt része a megyeszékhely aszfaltozott úthálózatának bővítése. Ezért a kormányfővel és Gyopáros Alpárral, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztossal kezdeményezett tárgyalást, hogy az MVP bővíthető legyen egy úthálózat-fejlesztési tervvel.

A programra még az idén félmilliárd forintot, jövőre 3,5 milliárdot; 2022-ben 3 milliárdot biztosítanak - olvasható a Magyar Közlönyben.

A békési megyeszékhely egy másik kormányhatározat szerint 2,3 milliárd forintot fordíthat járdafelújításra is. Az összegből mintegy 180 utcában - amiből 22-ben már rendelkezésre állnak a kiviteli tervek - mintegy 83 kilométernyi járdafelújítást és építést lehet megvalósítani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!