HIBAIGAZÍTÁS - Szakértők: frissült a dohányzásról való leszokást támogató szakmai irányelv

Belföld, 2024.05.24

Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a május 23-án, csütörtökön 12.53 órakor kiadott, Szakértők: frissült a dohányzásról való leszokást támogató szakmai irányelv című anyagunk harmadik bekezdésének első mondata helyesen:Megemlítette a 2021-ben megjelent európai rákellenes terv egyik célkitűzését, amely szerint a cél, hogy 2040-re felnőjön egy nemdohányzó generáció, vagyis az Európai Unió lakosságának kevesebb mint 5 százaléka dohányozzon.

Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a hitelesség érdekében a javításokat hajtsák végre a felhasznált anyagon!

JAVÍTOTT VÁLTOZAT - Szakértők: frissült a dohányzásról való leszokást támogató szakmai irányelv

Budapest, 2024. május 23., csütörtök (MTI) - Frissült a dohányzásról való leszokást támogató szakmai irányelv, amely összefoglalja a program egyes lépéseit, rávilágít az alternatív dohánytermékek veszélyeire és kitér a gyógyszeres terápiára is - hangzott el egy csütörtöki, a május 31-ei dohányzásmentes világnap alkalmából rendezett online sajtótájékoztatón.

Bogos Krisztina főorvos, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója kiemelte: nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a dohányzás egészségkárosító hatására, különösen a fiatalokra gyakorolt kedvezőtlen következményeire, függetlenül attól, hogy hagyományos vagy alternatív dohánytermékről van-e szó.

Megemlítette a 2021-ben megjelent európai rákellenes terv egyik célkitűzését, amely szerint a cél, hogy 2040-re felnőjön egy nemdohányzó generáció, vagyis az Európai Unió lakosságának kevesebb mint 5 százaléka dohányozzon. Ehhez széles körű összefogás szükséges - emelte ki.

Bogos Krisztina elmondta, a hagyományos dohánytermékek fogyasztása csökkent, ugyanakkor növekszik az egyéb, alternatív termékek használata a fiataloknál. Ezek - hívta fel a figyelmet - ugyanolyan károsak: nem csökkentik a függőséget és a leszokási hajlandóság ellen "dolgoznak".

A szakember szerint az elmúlt húsz évben nőtt a leszokási kedv Magyarországon, azonban a dohányzás visszaszorítása továbbra is összetett népegészségügyi és szakpolitikai feladat. Hangsúlyozta, hogy ebben sokkal nagyobb szerepet kell kapniuk a leszokás támogatását segítő szakembereknek.

Fényes Márta tüdőgyógyász szakorvos, az Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ szakmai tanácsadója az év elején frissített leszokástámogató szakmai irányelvről elmondta, a dokumentum - amelybe beemelték az új ismeretanyagokat - szól a segítő szakemberek jelentőségéről, az alternatív dohánytermékek hatásairól, a leszokástámogatás infrastruktúrájáról (egészségfejlesztő irodák, tüdőgondozók, telefonos tanácsadás), az alternatív dohánytermékek veszélyeiről, és kitér a gyógyszeres terápiára is.

Fényes Márta kiemelte: a leszokás nem könnyű, de ha a dohányos motivációja erős, a bizonyítékokon alapuló leszokástámogató technikákkal 20-30 százalékban sikeres lehet a folyamat.

Jelezte, sok a tévhit az alternatív dohánytermékekkel kapcsolatban, vagyis hogy az ezekre történő átszokás nem jelent leszokást.

A szakember megfogalmazása szerint a dohányzás kettős függéssel járó, leszokási epizódokkal tarkított krónikus betegség. A sikeres leszokáshoz a függőség mindkét komponensét, a nikotinfüggést és a szokásfüggést egyaránt kezelni kell - tette hozzá.

A szakértők szerint az erősen függő dohányzók általában nem tudnak kiegészítő gyógyszeres kezelés nélkül leszokni a cigarettáról. Nekik segíthet a nikotinpótló terápia (tapasz, rágó), illetve a nikotint nem tartalmazó célzott receptköteles gyógyszeres kezelés, amelyet bármely orvos - akár a háziorvos is - javasolhat és felírhat.

A friss irányelv rámutat: bizonyított, hogy a leszokás sikeressége növelhető a módszerek kombinációjával, vagyis a tanácsadás mellett hatékonyan alkalmazható a gyógyszeres kezelés, ami fél-egyéves követést értékelve megkétszerezheti a pszichés támogatás hatását.

Fényes Márta elmondta, az országban 105 helyszínen érhető el olyan egészségfejlesztési iroda, ahol leszokástámogató szakember segítségét lehet kérni. Tüdőgondozó szakemberekhez országszerte tizenöt helyszínen lehet fordulni, de lehetőség van a telefonos leszokástámogatásra is.

Kérdésre válaszolva Fényes Márta elmondta, hogy telefonos tanácsadásra nagyjából ezer hívás érkezik évente, a hívók 40 százaléka kezdi el a programot és 16 százaléka sikeresen le is szokik. Az egészségközpontok programjaiban is több ezren vesznek részt évente.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!