Hídivásárt rendeznek a hétvégén Szegeden

Belföld, 2024.05.22

Kétszázötven kiállító mutatkozik be a szombaton kezdődő szegedi Hídivásáron, péntektől pedig könnyűzenei koncertek várják a közönséget a Dóm téren - tájékoztatta a programsorozatot szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-t.

XXII. Szegedi Hídivásár Rácz Attila elmondta, több évtizedes hagyomány, hogy változatos kulturális és gasztronómiai programokkal köszöntik Szeged napját.

A programsorozat részeként immár 23. alkalommal szervezik meg a Szegedi Hídivásárt. Szombaton és vasárnap az autók és a tömegközlekedési eszközök helyét több, mint 250 hazai kézműves és iparművész veszi át a Belvárosi hídon és a Híd utcában. A standoknál mindenki kedvére válogathat hazánk legjobb keramikusai, bőrdíszművesei, fafaragói, egyéb kézművesei egyedi portékáiból. A két nap során több kisebb zenei programmal, valamint utcaművészekkel, különböző vásári produkciókkal találkozhatnak a kilátogatók a hídon, a Civilek utcájába átsétálva pedig szegedi civil szervezetek izgalmas interaktív bemutatóit tekinthetik meg.

Pénteken kezdődik a Dóm téri kavalkád, ahol három napon át koncertek szórakoztatják az egybegyűlteket. Pénteken a New Level Empire és a Wellhello, szombaton a Soulwave, valamint Dzsúdló lép föl, majd vasárnap a Blues B. R. Others után a Magna Cum Laude nagyszabású koncertje zárja a rendezvényt. Szombat késő este ünnepi tűzijátékkal emlékeznek arra, hogy Szeged 305 éve nyerte vissza szabad királyi városi rangját.

A koncertek szünetében jótékonysági borárverést rendeznek, ahol a Szegedi Borfesztiválon kiállító termelők által felajánlott palackokra, borválogatásokra lehet licitálni. A befolyt összeg a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkáját segíti.

Szeged napját május 21-én ünneplik, mert a település 1719-ben a Bécs melletti Laxenburgban "a királyi jóakarat és kegyelem kitetsző tanúsága- és jutalmaként" ekkor kapta vissza a szabad királyi város rangot, melyet első alkalommal a tatárjárás után, 1247-ben IV. Béla adományozott a városnak.

A Szeged napját köszöntő programsorozat részeként vasárnapig tart a Szegedi Borfesztivál, az ország legnagyobb borászati seregszemléje, ahol 160 borász várja a több tízezer látogatót. A kiváló borok mellett a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt komoly és könnyű zenei, valamint dzsesszkoncertek is szórakoztatják az egybegyűlteket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!