Hivatalosan is alapítványi fenntartásba kerülhet a Szegedi Tudományegyetem

Belföld, 2021.04.09

A múlt héten a kormány több törvényjavaslatot nyújtott be, melyek célja, hogy újabb vagyonkezelő alapítványokat hozzon létre, melyek eddig köztulajdonban voltak, ám a parlament döntése nyomán ezek lényegében politikai felügyelet alá kerülnek.

SZTE Rektori Hivatal Közéjük tartozik a Szegedi Tudományegyetem, melyről pénteken szavaznak a képviselők.

Az alapítványoknak szánt állami támogatás mostantól nem számít közpénznek, így arról a vagyonról, melyet a most átalakított mintegy 20 intézmény birtokol, a jövőben olyan kuratóriumi tagok fognak rendelkezni, akik többségében a kormány bizalmát élvezik. Azt egyelőre nem tudni pontosan, hogy a szegedi egyetem esetében kik lesznek a kuratórium tagjai, de az szinte bizonyos, hogy "megbízható" emberekre bízza a kormány az ország egyik legnagyobb és legsikeresebb felsőoktatási intézményét.

Az ötfős kuratórium lehetséges tagjai között tartják számon például a szegedi származású Novák Katalint, aki az Orbán-kormány családokért felelős tárca nélküli minisztere. Jó esélye van a kuratóriumi tagságra a jelenlegi rektornak, Rovó Lászlónak, aki néhány egyetemi botrány ellenére is élvezi a Fidesz bizalmát. Nemesi Pál vállalkozó, a Fidesz által támogatott egykori polgármesterjelölt, jelenlegi kormánybiztos is a befutók egyike lehet, aki gazdasági szférát képviselheti a csapatban. Felmerült még a korábbi rektor Szabó Gábor, a szegedi lézerközpont jelenlegi vezetőjének neve, de Trócsányi László, egykori igazságügy-miniszter is képbe kerülhet, aki jelenleg EP-képviselő.

Nagy kérdés, hogy felajánlják-e a pozíciót Botka László polgármesternek, aki számára nincs igazán jó választás ebben a helyzetben. Ha elfogadná a pozíciót, akkor bokrétának érezhetné magát a Fidesz kalapján, hiszen egyedüli ellenzékiként nem igazán akadályozhatna meg semmilyen döntést a testületen belül, ha viszont visszautasítja az ajánlatot, akkor azzal vádolhatják meg, hogy nem élt a lehetőséggel, hogy összhangba hozza a városháza és az egyetem törekvéseit. Az is a csapda része, hogy egy most elfogadásra kerülő törvénymódosítás szerint külön javadalmazás jár azoknak a polgármestereknek, akik tisztséget vállalnak ilyen kuratóriumokban.

Érdemes megvizsgálni olyan egyetemek gyakorlatát, melyek már átestek a modellváltáson. A kuratóriumok lényegében mindent felügyelnek az ilyen egyetemeken, így a rektorok is e testületeknek felelnek. A tavaly augusztus óta alapítványi fenntartásban működő miskolci egyetemen a következő kuratóriumi tagok irányítják az oktatási intézményt: Elnöke Varga Judit miniszter (Fidesz), tagjai Marie-Theres Thiell (ELMÜ), Kovács Erika (MNB Békéltető testület), Fükő László (Bosch), valamint Kriza Ákos volt miskolci polgármester, aki később elhunyt, így helyére mást kell választani.

Itt a gazdaságból érkezők miatt gondolhatná az ember azt, hogy akár elfogadható is az összetétel, hiszen látszólag kevés a direkt politikai kinevezett, ám ez csak a látszat. Ráadásul a kuratórium tagjainak civil munkája távol esik a felsőoktatástól, érdemben nem kötődnek a miskolci egyetemhez. Ez utóbbi talán Szegeden más lesz, de ha valóban azok kerülnek be a testületbe, akiket a sajtó megszellőztetett, akkor igen rövid pórázra fogja majd a kormány az intézményt.

Az SZFE példáján okulva a kormány gyorsan lezavarta az úgynevezett modellváltás adminisztrációját, bár a szegedi egyetem esetében meglehetősen botrányosra sikerült az a szenátusi ülés, melyen végül az önkéntes átalakulás mellett döntöttek. Ráadásul a járványhelyzet is a kormány kezére játszik, az online oktatásnak köszönhetően ugyanis nem kell egyetemfoglalástól és demonstrációktól tartania. Más kérdés, hogy a színművészetis diákok és tanárok is akkor lázadtak fel, amikor az új kancellár el akarta foglalni helyét az épületben. A diákok visszatérése tehát az egyetem előadóiba sok mindenről dönt majd.
(Webrádió)

Címkék

Szegedi Tudományegyetem SZTE Kuratórium
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!