Holokauszt-emléknap - Karácsony Gergely: a holokauszt velünk történt és nagy részben mi, magunk követtük el

Belföld, 2024.04.16

A holokauszt nem csak a zsidók története: "velünk történt és nagy részben mi, magunk követtük el" - mondta a főpolgármester a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján rendezett budapesti megemlékezésen kedden. Karácsony Gergely arra szólított fel, hogy "ne maradjunk többé tétlenek" az újabb kirekesztések, megbélyegzések, gyűlöletkeltések láttán.

A holokauszt 80. évfordulója alkalmából a horthyligeti internálótábor áldozatainak emlékére a "NÜB" Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete és a fővárosi önkormányzat köztéri emlékjelet avatott. A Boráros téren elhelyezett alkotás Varga Tamás szobrászművész műve - hangzott el.

Karácsony Gergely elmondta, hogy zsidó és nem zsidó magyarok múltja, történelme egybeforrt, ezért "neki kell veselkednünk" a szembenézés szükséges, de embert próbáló feladatának is.

"Nem is tehetünk másként" - fogalmazott -, hiszen a zsidó emberek tömeges elpusztítása egyszer és mindenkorra "szilánkokra törte" azt a hitet, hogy az ember minden körülmények között ember tud maradni.

A holokauszt nem csak a zsidók története. Mindenkié. "Egy hatalmas, kitörölhetetlen felkiáltójel, hogy mivé is lehet az ember" - hangoztatta a főpolgármester.

A holokauszt "velünk történt és nagy részben mi, magunk követtük el" - jelentette ki, hozzátéve: erre kell emlékeztetnünk magunkat, akkor, ha szembe találjuk magunkat olyan mondatokkal és olyan tettekkel, olyan politikával, amely visszaálmodja magát a két háború közötti Magyarországba.

A főpolgármester a holokauszt-túlélő amerikai írót, Elie Wieselt idézte: "a szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem a közöny". A fájdalmas múlt és az abból tanulni képes jövő között tehát a különbség mi vagyunk - magyarázta. Mi, akik nem vagyunk közönyösek - fogalmazott -, mert képesek vagyunk tanulni a történelemből.

Schiffer János, a NÜB elnöke elmondta, egyesületük célja, hogy ne lehessen elfelejteni a közvélemény előtt szinte teljesen ismeretlen gyűjtő és internáló tábort, amely a Csepel-szigeten Horthyliget néven működött. Ide magyar katonák vitték az újságok szerkesztőit, munkatársait, bankárokat, cégvezetőket, ügyvédeket és művészeket, akiket teljesen ártatlanul tartottak foglyul, hiszen "bűnük" mindössze zsidó származásuk volt - közölte, hozzáfűzve: ebben a táborban 700 ember raboskodott, akik közül kétszáz ártatlan embert Auschwitzba deportáltak.

A NÜB elnöke úgy vélte, a társadalom nem beszélte ki magából a traumát, inkább elhárítja magától azt. Kijelentette: a holokauszt ügye nem csak a zsidóké, ugyanolyan nemzeti tragédia, mint az I. világháborúban odaveszett 600 ezer magyar katona halála, vagy a Don-kanyarban elpusztított 100 ezer magyar katona elvesztése - húzta alá.

Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke rámutatott, az áldozatok mártíromságukkal igazolták, hogy a magyarországi holokauszt nem 1944. április 16-ával kezdődött, hanem jóval korábban, a "mérgező szavak, a babonák szintjén". A korszak politikája volt "megtisztítani a zsidóktól" szakmákat, hivatásrendeket, gazdasági területeket - tette hozzá.

Emlékeztetett arra is, hogy 1944. május 15. és július 8. között a holokauszt legnagyobb deportálási akciójának keretében mintegy félmillió magyar zsidó halt mártírhalált Auschwitz-Birkenauban.

"A magyarországi zsidóság nagyobb részét meggyilkolták. A mai országterületre kalkulálva a budapesti zsidóság mintegy 40 százalékát, a vidéki zsidóság mintegy 75 százalékát. Nem volt olyan zsidó család, akinek ne lettek volna halottai" - mondta Mester Tamás.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!