Hornung Ágnes: rövidesen a kormány elé kerülhet a Nemzeti Demencia Program

Belföld, 2024.03.21

Rövidesen a kormány elé kerülhet a Nemzeti Demencia Program - mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Silviahemmet Demencia gondozási tanúsítványok átadása alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten, csütörtökön.

Szükség van erre a munkára, a demencia népbetegséggé vált, egyre többen kerülnek ilyen helyzetbe, és ez a kór nem csak a betegeket, de családjukat is sújtja - közölte Hornung Ágnes.

Elmondta, a 2030-ig szóló "Van értELME" elnevezésű Nemzeti Demencia Program rögzíti, milyen lépésekre van szükség ahhoz, hogy teljeskörűvé váljon a betegség ellátása. A program nagy hangsúlyt fektet az érzékenyítésre, oktatásra, illetve arra, hogy amíg lehet, családban gondozzák a beteget, s amikor már erre nincs lehetőség, akkor megfelelő intézményrendszerben folytatódhasson ápolásuk.

Szükség van olyan programokra, mint a svédországi Silviahemmet alapítványé, amely megkönnyíti a betegek és hozzátartozóik hétköznapjait - mondta az államtitkár.

Hornung Ágnes gratulált a sikeres vizsgához a részvevőknek, és köszönetet mondott áldozatos munkájukért ezen a nehéz területen.

Csizi Péter, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta: a demencia világszerte össztársadalmi kihívássá vált. A cél az, hogy amíg csak lehet, az egészségügyi és szociális terület adjon meg minden segítséget a betegek családban gondozásához.

A magyar kormány éppen azért választotta a svéd modellt, mert az a családi ellátásra helyezi a hangsúlyt, s alig egy évvel a kapcsolatfelvétel után már minisztériumi, egyházi és más önkéntes jelentkezők végezhették el a képzést - mondta Csizi Péter.

A Silviahemmet svéd alapítvány, melynek célja a demenciával kapcsolatos ismeretek terjesztése oktatási programokkal. A modell személyiség- és családközpontú, korlátozásoktól mentes, a beteg élettörténetére figyelemmel végzett gondozásra, ápolásra helyezi a hangsúlyt. A szervezetet Szilvia svéd királyné alapította 1996-ban.

A Johannita Segítő Szolgálat MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a szolgálat 2023 szeptemberben indította el a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat Ördögárok utcai idősek otthonában a demens betegeket gondozók képzését, s nemrég megkapták a svéd Stiftelsen Silviahemmet akkreditációját. Ezzel Magyarország lett a harmadik európai ország, amelynek van a demens betegeket a Silviahemmet korszerű elvei alapján gondozó intézménye. Magyarországon negyedmillió embert sújt a demencia, az őket gondozó családtagokkal együtt majdnem egymillió embert érint ez a betegség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!