Hőség - Párbeszéd: a kormány tegyen meg mindent az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentéséért!

Belföld, 2022.06.30

A Párbeszéd arra kéri a kormányt, hogy mindent tegyen meg az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért.

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő csütörtöki, online sajtótájékoztatóján az ember által okozott klímaváltozást okolta azért, hogy egyre gyakrabban dőlnek meg a nyári melegrekordok. A politikus hangsúlyozta, hogy pártjuk egy zöld célokat szolgáló, több mint háromszáz milliárd forintos költségvetési módosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek. A megújuló energiaforrásokra való átállás mellett kimondottan fontos az épületek szigetelése is, a Párbeszéd ezért azt kéri, hogy a kabinet fordítson több pénzt erre a célra. Olyan új épületekre van szükség, amelyek kevésbé gyűjtik magukba a hőt, mert az nem megoldás, hogy folyamatosan mennek a légkondicionálók, ugyanis azok működés közben melegítik az utcát - hívta fel a figyelmet. Megjegyezte, hogy az egészségügyi intézményekben, a kórházakban, a műtőkben azonban mindenhol lennie kellene légkondicionálónak, ugyanis a hőségben könnyebben tudnak elszaporodni a kórokozók.

Szabó Rebeka felszólította a kormányt, hogy ne beépítse, hanem támogassa a közparkokat.

Az önkormányzatoknak állami forrásokra és nem az adóbevételeik elvonására van szükségük a feladataik ellátásához, például a közkutak működtetéséhez, a vízosztáshoz, vagy az egyedülálló idős emberekre való fokozott odafigyeléshez - jelentette ki.

Végül azt mondta, az egyszerű állampolgárok is sokat tehetnek azért, hogy mérsékeljék a hőség hatásait. Kérte, hogy mindenki biztosítson árnyékos helyet a háziállatai számára, és akinek van kertje vagy akár csak egy erkélye, az tegyen ki vizet a madaraknak és a rovaroknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!