Hőség - Solymáron másodfokú vízkorlátozást rendeltek el

Belföld, 2022.07.01

Solymáron péntektől másodfokú vízkorlátozást rendeltek el - közölte a település polgármesteri hivatala a Facebook-oldalán.

Az erről szóló határozat szerint a naponta 10 köbméter átlagfogyasztást meghaladó, gazdálkodó szervezetnek minősülő felhasználóknak a napi fogyasztási igényüket 10 százalékkal szükséges csökkenteniük.

Emellett a vízkorlátozás időtartama alatt Solymár Nagyközség közigazgatási területén a vízfogyasztók kötelesek "a takarékos ivóvíz-felhasználás megvalósítására" - fogalmaztak.

Továbbá tilos minden tömlős locsolás és mosás a település egész területén; az automata öntöző berendezések működtetése; a járdák, utak mosása; gépjárművek tömlős mosása; valamint a medencék töltése.

A most elrendelt másodfokú vízkorlátozás visszavonásig van érvényben - közölték.

A polgármesteri határozat indokolásában azt írták: a korábban elrendelt elsőfokú részleges vízkorlátozás nem hozott érdemi eredményt, valamint az elmúlt hét rendkívüli magas hőmérsékletű, csapadék nélküli napjai miatt fokozódott a vízfelhasználás, ami a közüzemi hálózatban nyomáscsökkenést, vízhiányt idézett elő regionális szinten - tették hozzá.

A hőségben megnövekedett vízfogyasztás további emelkedése, illetve műszaki meghibásodás esetén már napok óta nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható több Pest megyei településen. A vízszolgáltató Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. szerdán a fogyasztás csökkentését kérte a fogyasztóktól.

Az érintett településeken a katasztrófavédelem ötfős operatív törzset állított fel.

Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője súlyos vízhiányról számolt be csütörtökön. Másnap elmondta azt is: kizárólag helyben nem lehet a solymári problémát orvosolni, ezért a településsel egy vízhálózaton lévő 10 településen - Ürömön, Pilisborosjenőn, Pilisvörösváron, Pilisszentkereszten, Budakalászon, Pomázon, Szentendrén, Pilisszántón, Pilisszentivánon és Csobánkán - is vízkorlátozásra van szükség. Az érintett települések vezetőivel is egyeztetett a fideszes politikus.

Péntek délután megérkezett Solymárra és munkába állt a Magyar Honvédség két nyolcköbméteres vízszállító autója is, mellyel megduplázták a tengelyen, vagyis autóval történő vízszállítási kapacitásukat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!