TV műsor

Huszonöt települést érintő kreatív program indult az abaúji térségben

Belföld, 2019.04.08

Kreatív Abaúj - a Miskolci Egyetem "Creativ Region" elnevezesű programjának eredményeit hétfőn  mutatták be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádvécsén, a projekt a Keleti-Csereháti kistérség 25 települését érinti.

Az eseményen Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a felsőoktatási intézményi kiválósági program 2017-ben kezdődött, a szaktárca tizenhárom állami felsőoktatásai intézményt támogat 100 millió forinttól 2 milliárd forintig, a Miskolci Egyetem 900 millió forintot nyert a projektre.

Ismertetése szerint az egyetem két nagy tudományterületre kapta a pénzt, egyrészt műszaki képzésre, másrészt a nem műszaki karok területére, társadalmi, kulturális innovációra. Ezek a kutatások arra fókuszálnak, hogy a tudománnyal milyen konkrét programok indulhatnak el a számtalan hátránnyal küszködő kistérségekben, hogy ezek a régiók is fejlődési pályára állhassanak - fűzte hozzá.

Horváth Zita szólt arról is, hogy e kutatási programok olyan helyi, kulturális értékeket is feltárhatnak, amelyekről a helyben élők sem feltétlenül tudnak. Ezekben a kistérségekben nem az a cél, hogy nagy járműipari befektetők megjelenjenek, hanem kis- és középvállalkozások telepedjenek meg, és a kutatások ezeket segítsék.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!