Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre

Belföld, 2024.05.21

Negyedik alkalommal hirdette meg az állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázatát az Állatorvostudományi Egyetem és az Állatvédelem gyerekeknek Facebook-oldal, amelyre az idén csaknem ötszáz oktatási intézmény nevezése érkezett.

Az április 30-i határidőig összesen 490 érvényes pályázat érkezett, közülük 30 bölcsőde, 300 óvoda, 126 általános iskola, 16 gyógypedagógiai intézmény, 15 középiskola és 3 gyermekotthon. A pályázatra olyan oktatási és gyermekvédelmi intézmények jelentkezését várták, amelyek kiemelkedően sokat tesznek az állatvédelemért, és törekednek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe, változatos és kreatív programok segítségével - áll a szervezők keddi közleményében.

A beérkezett munkákat egy állatvédelmi és pedagógus szakemberekből álló zsűri bírálja el, a nyertesek a díjakat és az okleveleket az Állatorvostudományi Egyetemen, június 18. és 19. között szervezett ünnepségen vehetik majd át. Minden kategóriában három helyezettet díjaznak, így összesen 18 nyertes intézményt hirdetnek majd ki a júniusi díjátadón. Az eseményen az Állatbarát Nagykövet címeket is átadják, amellyel azoknak a oktatóknak a munkáját ismerik el, akik kiemelten sokat tesznek az állatvédelem-pedagógiáért.

Az oklevelek, tárgyi ajándékok és élménymeglepetések mellett az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja idén is tart egy állatvédelmi képzést valamennyi állatbarát oktatási intézmény számára, az összegyűjtött jó gyakorlatok alapján.

A közlemény idézi Vetter Szilviát, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetőjét, aki szerint az állatvédelmi oktatás kulcsfontosságú eleme a környezettudatos nevelésnek. "Az állatvédelem kiemelten fontos téma, amely mélyrehatóan befolyásolja mind társadalmi, mind ökológiai rendszereink fenntarthatóságát." Emiatt az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja és az Állatvédelem gyerekeknek szerkesztőbizottsága elindította köznevelési programját, amelynek célja, hogy már fiatal korban megalapozza az állatokkal szembeni felelősségteljes és tudatos hozzáállást.

Koska Hedvig, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának tanszéki állatorvosa a közlemény szerint azt hangsúlyozza, hogy az állatvédelmi tudatosság nem egy adott korszak kihívásaira adott válasz, hanem egy olyan alapvető érték, amelyet minél korábban kell megalapozni a jövő generációi számára. "Az állatbarát pályázat segítségével szorgalmazzuk az állatvédelmi oktatás bevezetését már bölcsődés kortól, hiszen a korai nevelés döntő hatással bír a gyermek későbbi értékrendjére és viselkedésére " - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!