Időjárás-jelentés

Belföld, 2018.12.03

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:




Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Európa déli részén magasnyomás helyezkedik el, ami miatt arrafelé csendes, többnyire eseménytelen az időjárás, csak néhol alakul ki csapadék. A tengerparton 16, 22, a szárazföld belsejében 10, 15 fokot mérnek a legmelegebb órákban. Ezzel szemben kontinensünk legnagyobb részén változékony az idő, amiért az a többközéppontú ciklonrendszer felelős, amelyik a Norvég-tenger, illetve a Brit-szigetek térségében található. Ez meghatározza Skandinávia, a Kelet-európai-síkság, de még Közép- és Nyugat-Európa időjárását is. Itt több hullámban érkeznek az időjárási frontok az óceán felől, emiatt többfelé felhős idő van, és változatos formájú csapadék hull. Nyugat-Európában 8 és 15 fok között változik a csúcshőmérséklet, ezért ott eső esik. A szárazföld középső részén helyenként már fagypont alatt marad a hőmérséklet napközben is, arrafelé ónos eső is előfordul, de Oroszországban, Belorussziában és Ukrajnában még a magasban is elég hideg van ahhoz, hogy a havazás legyen a meghatározó csapadéktípus. Ennek megfelelően ott van a leghidegebb, a csúcshőmérséklet -5 fok körül alakul. Kedd délutánig a Kárpát-medence fölé enyhébb és nedves, majd újra hidegebb léghullámok érkeznek, továbbra is sokfelé várható eső.



Várható időjárás az ország területén kedd estig:

------------------------------------------------


Kedd reggelig többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, hosszabb ideig tartó felszakadozás a Dunántúl déli felén lehet. Többfelé várható ismétlődő eső, de Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén néhol ónos eső is előfordulhat. Éjszaka több helyen párássá válik a levegő, köd is képződik, a ködös tájakon szitálással, ónos szitálással. Kedden nyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, az éjszaka képződött ködfoltok néhol csak lassan szűnnek meg. Délelőtt még többfelé, majd egyre inkább csak keleten lehet eső, de délután a Dunántúlon is kialakulhat egy-egy helyen zápor. Késő délután, este a hegyekben hózápor is előfordulhat. A déli, délnyugati szél többnyire mérsékelt marad, majd kedden egyre többfelé északnyugatira fordul a szél, megerősödik, a Bakonyban és a Balaton térségében viharossá fokozódik.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, +5 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 7, 12 fok között valószínű, de északkeleten helyenként 4, 6 foknál nem lesz melegebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!