Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.06.16

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Dánia térségében alacsony nyomású légköri képződmény helyezkedik el. A ciklon frontjai mentén erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és zápor, zivatar is előfordul több helyen. A Brit-szigetek térségében húzódó okklúziós front mentén is felhősebb az idő, de itt már kevesebb helyen esik az eső, záporeső. Szárazföldünk többi részén alapvetően sokat süt a nap, és inkább csak a délutáni, kora esti órákban pattannak ki záporok, zivatarok. Európa délkeleti tájain továbbra is tombol a hőség. Nagyjából a Berlin-Trieszt vonaltól keletre, délkeletre, illetve a Földközi-tenger partvidékén melegszik fel a levegő 30 fok fölé, de akadnak olyan tájak, ahol 35, 36 fokot is mérnek. Azonban nem csak errefelé, hanem a Skandináv-félsziget nagy részén, valamint a Baltikum környékén is az ilyenkor szokásosnál melegebb az idő, ezeken a tájakon többnyire 20, 24 fok között alakulnak a csúcsértékek. A Kárpát-medencét elérő hullámzó frontálzóna hétfőn feloszlik felettünk. Bár a hőség hétfőre szinte mindenhol megszűnik, de a nedves, labilis levegő miatt többfelé kell záporra, zivatarra számítani.


Előrejelzés az ország területére hétfő estig:

---------------------------------------------

Erőteljes gomolyfelhő-képződésre készülhetünk, vasárnap még összességében több, hétfőn már kevesebb napsütéssel. Többfelé, hétfőn a Nyugat-Dunántúlon már kisebb eséllyel kell záporra, zivatarra számítani, amelyet néhol akár felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A szél estére a keleti országrészben is északira fordul, és elsősorban a Dunántúl északnyugati tájain, illetve a Nyírség tágabb környezetében megerősödik, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn jobbára 25 és 30 fok között alakul, de az északkeleti határvidéken 31, 32 fok is előfordulhat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!