Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.07.21

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------


Egy markáns felhősávval rendelkező ciklon örvénylik a Brit-szigetek és Skandinávia között. A légörvény kiterjedt hidegfrontja egészen az Alpokig terjed és halad kelet felé. Ennek hatására többfelé záporok, zivatarok alakulnak ki a kontinensünk közepén. Ettől keletre, illetve nyugatra is magasnyomású zóna található. Ezeken a területeken eseménytelen az időjárás, a sok napsütés mellett elvétve képződnek gomolyfelhők, és csapadékról sem érkezik jelentés. Nyugat-Európában viszont egy újabb hőhullám van kibontakozóban, ugyanis dél felől forró légtömeg áramlik a térség fölé. Az Ibériai-félszigeten több helyütt és 38 és 40 fok közötti maximum-hőmérsékletet mérnek. Kelet felé haladva fokozatosan alacsonyabb, de 30 fok környéki csúcshőmérséklettel találkozhatunk egész Európa-szerte. A Fehér-tengerig kell menni, hogy igazán hűvös területeket találjunk, itt helyenként 10 fok alatt marad a hőmérséklet. A Kárpát-medencén vasárnap egy hidegfront vonul át, így hétfő estig hűvösebb légtömegek érik el hazánkat.



Várható időjárás az ország területén hétfő estig

------------------------------------------------


Délután északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és az ország északi felén szórványosan, délebbre helyenként alakul ki zápor, zivatar, főként északkeleten hevesebb zivatar is előfordulhat felhőszakadással. Éjszakára csökken a gomolyfelhők száma, és a napközbeni záporok, zivatarok egyre inkább alábbhagynak, ezzel együtt a Tiszántúlra korlátozódnak, ott esetenként újra is képződnek. Hétfőn a Dunántúlra fátyolfelhők érkeznek és szűrik majd a napsütést, ettől keletebbre a magasszintű felhőzethez gomolyok is csatlakoznak, amelyekből főként az északkeleti harmadban alakulnak ki kisebb záporok. A szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, többfelé megerősödik, az éjszakai mérséklődést követően hétfőn már csak élénk lesz. A kialakult zivatarokat átmenetileg viharos erejű széllökések is kísérhetik.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 16 és 21 fok között valószínű. A tópartokon, illetve a nagyvárosainkban lesz a legenyhébb a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 28 és 32 fok közt alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!