Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.09.18

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A Brit-szigetek fölött markáns anticiklont figyelhetünk meg, a Kelet-európai-síkság fölött pedig többközéppontú ciklon örvénylik. Hatásukra a kontinens nagyobb része fölé már hideg levegő áramlik, így mindössze a Bordeaux-Milánó-Belgrád vonaltól délre emelkedik már csak kevéssel 30 fok fölé délutánonként a hőmérséklet, ettől északra inkább a 20 fok alatti maximumok jellemzőek. Európa nyugati felén továbbra is napos, csapadékmentes idő van általában, igaz az Ibériai-félsziget felett örvénylő sekély ciklon változatlanul többfelé okoz Spanyolországban és Portugáliában zivatarokat. Nem csak ott, hanem a Kárpát-medencétől délre és keletre is sok a felhő, és elsősorban a balti államokban, Fehéroroszországban és Oroszországban többfelé esik az eső. Csütörtök estig hazánk fölé száraz, továbbra is hűvös léghullámok érkeznek.


Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

-----------------------------------------------------

Szerdán a Dél-Dunántúlon csak lassan csökken a felhőzet, másutt túlnyomóan napos, csapadékmentes idő várható. A jobbára derült vagy gyengén felhős éjszakát követően csütörtökön a többórás napsütés mellett gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, de ezekből a gomolyfelhőkből csak az északkeleti megyékben alakulhat ki néhol futó zápor. Szerdán délutánig az északnyugati szelet még nagy területen kísérik erős széllökések, majd estére már jelentősen mérséklődik a légmozgás. Csütörtökön ismét megélénkül, elsősorban az Észak-Dunántúlon és a főváros körül olykor meg is erősödik a továbbra is északnyugati irányból fújó szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +5 fok között alakul, mindössze délnyugaton lehet kissé enyhébb a hajnal. Az északi völgyekben és az Alföld hidegre érzékeny helyein gyenge fagy is lehet, talajmenti fagy pedig több helyen is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 16 és 20 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!