Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.10.09

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------


Erőteljes nyugat-keleti áramlás uralja a kontinenst. Európa északi részén egy hatalmas kiterjedésű többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, amelynek frontjai megközelítőleg az 50. szélességi körtől északra gyors mozgással vonulnak a szárazföld belseje felé. Hatásukra erősen változékony, nagy területen szeles, többfelé esős az idő, sőt, Skandinávia északi tájain már síkvidéken is előfordul havazás. Mindeközben a Földközi-tenger medencéjében, a Balkán-félszigeten, valamint a Kárpát-medencében magasnyomású képződmény alakítja az időjárást, a felsorolt tájakon sokat süt a nap, de néhol már csak lassan oszlik fel az éjszaka képződött köd, illetve a rétegfelhőzet. A hőmérséklet dél, délnyugat felé haladva növekszik: a Skandináv-félsziget északi részén már csak fagypont körül alakul, a legmelegebb pedig az Ibériai-félszigeten van, ahol még mindig előfordul 34, 36 fokos csúcsérték. Csütörtök estig hidegfront vonul át a Kárpát-medence fölött, változékonyra fordul időjárásunk.




Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

----------------------------------------------------


Szerdán délután az ország nagyobb részén sok napsütés várható északon a több felhővel, csapadék még nem valószínű. A késő délutáni, esti óráktól északnyugat felől fokozatosan mindenütt megvastagszik a felhőzet, és egyre több helyen valószínű - többnyire kisebb - eső, zápor. Csütörtökön eleinte erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a délutáni órákban északnyugat felől határozott felhőzetcsökkenés kezdődik. Több helyen, elsősorban az ország déli felén várható eső, zápor, északnyugaton egy-egy zivatar sem kizárt. A kezdetben megélénkülő, többfelé megerősödő déli, délnyugati szél éjszaka egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és nagy területen megerősödik, az északi megyékben átmenetileg viharossá is fokozódhat. Csütörtök napközben veszít erejéből a légmozgás, már csak az északi tájakon kísérheti egy-egy erős lökés a nyugatias szelet.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 11 és 18 fok között valószínű, alacsonyabb értékek a tartósan csapadékos délnyugati tájakon várhatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!